70 éves Bánfalvy Ágnes színésznő

Ma ünnepli 70. születésnapját Bánfalvy Ágnes színésznő.

Budapesten látta meg a napvilágot 1954. április 30-án. Az általános és középiskola elvégzése után 1972-ben felvételt nyert a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Tanárai voltak Szinetár Miklós és Babarczy László. 1976-ban diplomázott, ezután a Vígszínházba szerződött, ahol Várkonyi Zoltán, Marton László, Kapás Dezső és Horvai István irányították.

 

Bánfalvy Ágnes

 

A Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban Presser Gábor híres dalát, a Szilvavacsorát vitte sikerre. Majd olyan színészekkel állt színpadon, mint Darvas Iván, Major Tamás, Bulla Elma és Balázsovits Lajos. 

Már fiatalon számos filmben szerepelt, de legismertebb alakítása az Abigél (1978) c. tévéjátékhoz köthető, melyben Torma Piroskát keltette életre és vált országosan ismertté. Ezt követően az Oscar-díjas Mephisto-ban (1981) is szerepelt ami megnyitotta a nemzetközi kapukat is számára.

 

 

1981-ben elhagyta Magyarországot és az akkori férjével Bokor Attilával a (Color együttes dobosa) Svédországba távoztak. Később Párizsba utaztak ahol egy filmes szereplőválogatáson Jean-Luc Godard Passion' című filmjében kapott szerepet Michel Piccoli partnereként. A film elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. Később férjével az Amerikai Egyesült Államokba kezdtek új életet. 1982-ben felvételt nyert a New York-i Columbia Egyetem angol tagozatára. 1984-ben Kaliforniába költözött, ahol a California State University of Los Angeles tanára lett. Házassága az amerikai évek alatt megromlott és elvált Bokor Attilától. 

 

 

1992-ben hazaköltözött és színészi pályáját Magyarországon folytatta, de vissza járt a tengerentúlra is. Los Angelesben Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját is színpadra vitte.

Közben filmezett, játszott az Orson Welles életét feldolgozó Big O című filmben, az Amerikai rapszódiában (2001) pedig Nastassja Kinski, Scarlett Johansson, Colleen Camp és Tony Goldwyn partnere volt. Láthatjuk a Kémjátszma, vagy épp A kém, aki dobott engem amerikai filmekben is.

 

 

Hazai alkotásokban is feltűnt, így egyebek között az Állítsátok meg Terézanyut!, Kalandorok, Argo vagy a Budapest Noir c. filmekben, a Kisváros, Válótársak, Jóban Rosszban, Barátok közt, Apatigris sorozatokban.

A színésznő viszonylag későn, 38 évesen lett édesanya.

A gyermeke apjával, Horváth Csaba filmrendezővel együtt hozták létre a Bánfalvy Stúdiót, mikor visszatért Magyarországra. A színitanodája az évek alatt országos ismertségű produkciós színházzá nőtte ki magát.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Révész György / Fortepan