FELHÍVÁS! Nevezz a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválra – Itt A Dal 2018 pályázata

Kiírták A Dal 2018 pályázatát, amelynek keretében azt a dalt keresik, amelyik Magyarországot képviseli a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a magyar nyelvű dalokat támogatja, de angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, ebben az esetben azonban minden dalhoz csatolni kell a szöveg magyar fordítását. Idén is számítanak a külföldi szerzők dalaira is, az ő pályázatuk akkor tekinthető érvényesnek, ha olyan magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű előadó énekli el, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel.

"A Dal elmúlt hat évada bizonyította, hogy szükség van egy olyan műsorra itthon, amely nem megszokott tehetségkutató: az adásokban Magyarország dalát keressük hétről hétre. A Dalból minden induló másképp profitál, gondoljunk csak Pápai Jocira, akinek zenei karrierje új lendületet vett a műsornak köszönhetően. A Dal a hazai könnyűzenei élet fontos katalizátora lett: az előadók, a zeneszerzők már számolnak a műsorral, sokan megvárják a szeptember elsejét új dalaik bemutatásával, hogy nevezhessenek a versenyre. Bizonyára jövőre is erős, igényes dalok mutatkoznak majd be hétről hétre" - mondta Medveczky Balázst, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatóját.

 

ONLINE JELENTKEZÉS

Idén november 15-én éjfélig lehet online pályázni, ahol be kell adni
- a részletesen kitöltött Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal (a Pályázati Adatlapot az a személy írja alá, aki később a szerződés aláírására is jogosult lesz);
- a hangzóanyagot flac vagy m4a vagy mp3 vagy ogg vagy wav vagy wma formátumban;
- a dal szövegét, ha nem magyar nyelvű, a dalszöveg magyar fordítását is;
- minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot;
- a dal videoklipjét (ez nem kötelező, csak ha már készült).

 

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy médiafelületre (televízió, rádió, internet) és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2017. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2018. május 8-ig, az Eurovíziós Dalfesztivál első lisszaboni elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A részt vevő társaságok (Magyarországon a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

A Dal 2018 élő adásaiba bejutó pályázóknak el kell készíteniük daluk akusztikus verzióját, amellyel versenybe szállnak az Akusztik Dalverseny fődíjáért. 

A műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik idén is versenyeznek A Dal 2018 Legjobb Dalszövege díjért. A Dal 2018 Felfedezettje különdíjjal egy olyan versenyzőt tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2018-as mezőnyéből a televíziós zsűri, amelyik a műsorban debütál és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával. 

 

2017-ben a győztes Pápai Joci volt, aki Magyarországot képviselhette idén Kijevben, ahol az Origo számával a 8. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon. "Sokat köszönhetek A Dalnak, mert számomra világossá tette, hogy a zene az én utam. Érdemes jelentkezni a versenyre, aki bejut, az már mindenképpen nyertes, hiszen minden induló mást kap a műsortól" - mondta Joci.

 

RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

1. A benevezett dal (sem a szövege, sem a zenéje) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy média-felületre (televízió, rádió, internet), illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2017. szeptember 1. előtt.

2. A dal hosszúsága legfeljebb három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Csak olyan énekes vagy együttes (a továbbiakban előadó) nevezhet, akinek korábban már megjelent zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió-felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

4. A színpadi produkció minden résztvevőjének be kell töltenie a 16. életévét 2018. május 8-ig, az első lisszaboni eurovíziós elődöntőig.

5. A dalok előadói magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek.

6. Ha a lisszaboni verseny elődöntőjéig terjedő időszakban valamelyik előadó ellen büntetőeljárás indul vagy van folyamatban, illetve közfelháborodást vagy botrányt okozó viselkedést tanúsít, a pályázat kiírója a verseny bármelyik fázisában kizárhatja a pályázók közül.

7. A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválra.

8. A pályázat kiírója a dalok magyar nyelven való éneklését támogatja A DAL 2018 című hazai dalválasztó műsorsorozatban. Beküldhető angol nyelvű, illetve a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalos anyanyelvén íródott dalszöveg is, de ebben az esetben ennek magyar fordítását is kötelező beadni. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. dönthet arról, hogy az előadó a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel.

9. Külföldi állampolgárságú, nem magyar anyanyelvű dalszerző csak úgy adhat be pályaművet, ha a dalt olyan előadó énekli fel, aki megfelel a pályázati kiírás feltételeinek (lásd 3-4-5-6. pontok).

10. Minden közreműködő előadóművész az adott évben csak egy ország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

11. Az Eurovízió szabályzatának megfelelően a dalok szövege, előadásmódja nem csorbíthatja sem A DAL, sem az Eurovíziós Dalfesztivál, sem a szervező Duna Nonprofit Zrt, illetve a közszolgálati műsorszámok előállítását támogató Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (a továbbiakban: MTVA) jó hírnevét. Politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, szeméremsértő dalszöveg, gesztus, látványelem, beszéd, káromkodás a színpadi produkcióban nem engedélyezett.

12. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Élő állat szerepeltetése nem engedélyezett. A DAL 2018 élő adásainak produkcióiban nincs korlátozás a fellépő személyek számában.

13. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet: az énekhang kötelezően élő előadásban szólal meg, míg a zenei kíséret mindig felvételről szól és nem tartalmazhat semmilyen énekhangot, vagy énekhang imitációt. Hangszerek csak díszletként használhatók.

14. A DAL 2018 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy a 2017. decemberi hivatalos bejelentéstől 2018. május végéig az MTVA igényei szerint – külön juttatás nélkül – rendelkezésre állnak meghallgatások, próbák, rendezvények, műsorpromóciós forgatások és fellépések, kisfilm forgatások, sajtórendezvények, sajtótájékoztatók, interjúk és élő adások alkalmával, illetve bármilyen, az ESC-hez kapcsolódó célból, így különösen az on-line, on-air számára.

15. A DAL 2018 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy 2018. december 31-ig a pályázat kiírója által szervezett vagy támogatott legfeljebb két rendezvényen külön juttatás nélkül fellépnek.

16. A DAL 2018 élő adásaiba bejutó pályázók (szerzők, előadók) vállalják, hogy elkészítik versenydaluk akusztikus verzióját, hozzájárulnak hangfelvételen történő rögzítéséhez közreműködnek a pályázat kiírója által meghatározott minőségben – az általa biztosított stúdióban és eszközökkel – történő felvételében, és versenybe szállnak az online Akusztik Dalverseny fődíjáért. A pályázók az akusztikus változat lineáris és lekérhető médiaszolgáltatásban való felhasználásához, valamint többszörözéséhez és terjesztéséhez szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg. A szavazás nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában a műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2018 Legjobb Dalszövege” díjért, melyet a képernyős zsűri ítél oda. A szavazás nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

„A Dal 2018 Felfedezettje” különdíjjal egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2018-as mezőnyéből a képernyős zsűri, amelyik A Dal 2018 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával. A „Dal 2018 Felfedezettje” különdíjat a tévéműsor első elődöntőjében adja át a zsűri. A különdíj nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

17. A DAL 2018 élő adásaiba bejutó pályázók továbbá vállalják, hogy az élő adásokat közvetlenül követő 26 perces A DAL Kulissza című élő műsorokban részt vesznek.

18. A DAL 2018 győztese, a Magyarországot képviselő előadó és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntője közötti időszakban – szoros együttműködésben az MTVA-val -eleget tesz a produkcióval kapcsolatos összes kötelezettségének, amit az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos és nyilvánosan hozzáférhető szabályzat előír. Az MTVA szakmai irányítása alatt részt vesz a nemzetközi versenyre való felkészülésben. Mindent megtesz a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, továbbá betartja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az EBU által megszabott határidőket, és részt vesz a hazai és nemzetközi promóciós és sajtó szerepléseken. A színpadi produkció összes szereplője vállalja, hogy az MTVA által meghatározott időszakban Lisszabonban tartózkodik. A Magyarországot képviselő előadó vállalja továbbá, hogy 2018. december 31-ig a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által szervezett vagy támogatott összesen öt rendezvényen külön juttatás nélkül fellép.

19. Előadó / Jogtulajdonos a pályázaton előadni kívánt dal végleges hangfelvételét köteles 2017. december 20-ig átadni az MTVA részére. E „hozott” hangfelvételre vonatkozóan engedélyezi az MTVA-nak a hangfelvétel beszerkesztését a műsorba kerülő zeneszámokból készülő „A DAL 2018” válogatás CD-re, valamint önmagában vagy a válogatás-összeállításban engedélyezi a hangfelvétel időbeli, területi és számbeli korlát nélküli többszörözését és terjesztését (fizikai adathordozón és / vagy elektronikusan – többek között zeneáruházakban, illetve a teleteka.hu oldalon) is –, saját kiadásban vagy alvállalkozó közreműködésével).

20. A versenyre kijutó dal és a dal karaoke/instrumentális változatának átruházható kiadói és előadói jogairól a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. / a nyertes dal szerzője, szövegírója, előadója, a master felvétel tulajdonosa és minden a dallal összefüggésbe hozható jogbirtokos külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU), illetve az általa kijelölt kiadóval. Az előadó, illetve a szerző a kiadáshoz szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vagy az EBU-val jogviszonyban álló kiadó részére.

21. Az előadók és a szerzők pályázatuk beadásával elfogadják jelen pályázati kiírás feltételeit és kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel való folyamatos együttműködésben, a jelen felhívásban rögzített szerződéskötésben, továbbá elfogadják, hogy a pályázati feltételek bármely pontjának megszegése kizárással járhat. Pályázó a pályázat benyújtásával tudomásul veszi, hogy amennyiben az általa nevezett dal a legjobb harminc produkció közé kerül, úgy a rá vonatkozó kötelező vállalások tekintetében az MTVA-val legkésőbb az első adásnapot megelőző 15. napig írásbeli szerződést köt. A Pályázó a pályázat benyújtásával vállalja, hogy ezen kötelezettség megszegése esetén a Jelentkezési Adatlapban foglalt nyilatkozatban rögzített összegű kötbért, míg szerződéskötés esetén a szerződéses kötelezettségei megszegésekor a szerződésben rögzített mértékű és összegű kötbért fizet meg az MTVA részére.

22. Az online bejelentkezéskor a benyújtott pályaműnek tartalmaznia kell:
- a részletesen kitöltött Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal (a Pályázati Adatlapot az a személy írja alá, aki később a szerződés aláírására is jogosult lesz);
- a hangzóanyagot flac vagy m4a vagy mp3 vagy ogg vagy wav vagy wma formátumban;
- a dal szövegét, ha nem magyar nyelvű, a dalszöveg magyar fordítását is;
- minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot;
- a dal videoklipjét (ez nem kötelező, csak ha már készült).
Ha egy szerző vagy előadó több dallal is pályázik, mindegyikhez külön adatlapot kell kitöltenie, a dalokat, dalszövegeket, fotókat és önéletrajzokat viszont hozzá tudja rendelni cím szerint egyértelműen elkülönítve.

Az érvényes online jelentkezést a mediaklikk.hu/adal oldalon kell megtenni, az ehhez szükséges információt és Pályázati adatlapot is ott lehet megtalálni.

Bármelyik kötelező melléklet hiánya, illetve a feltöltési határidő lekésése érvénytelenné teszi a pályázatot.

A pályázati anyagot az elbírálás után egy évig őrizzük meg.

ATEMPO.sk / MTVA