FELHÍVÁS! Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválja

FELHÍVÁS! Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválja

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Zenta Önkormányzata közreműködésével a Mátyás király-emlékév, valamint Brasnyó István születésének 75. évfordulója, Sinkó Ervin születésének 120. évfordulója, Szenteleky Kornél születésének 125., halálának 85. évfordulója, továbbá a 28-as nemzedék kiemelkedő költői közül Ács Károly, Dér Zoltán, Fehér Ferenc és Kopeczky László születésének 90. évfordulója jegyében 2018. május 9-e és 13-a között megrendezi az Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Kollár Árpád Faludy György-, Medáliák, Sziveri János-díjas költő.

A szervezők ezúttal is várják a felvidéki jelentkezőket és bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen; ezek közül az egyik Kollár Árpád Balladám vagy a Milyen madár című költeménye legyen.

A legjobbak meghívást kapnak a versenyre, amelyet 2018. május 11-én 18.00 órától a zentai Művelődési Házban a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt rendeznek meg. 2013-ban a farnadi Saróka Liliánát is díjazták a versenyen.

 

A verseny fődíjai:

1. díj: 15 000 dinár
2. díj: 12 000 dinár
3. díj: 10 00 dinár

 

A zsűri tagjai:

Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest)
dr. Stifner Gábor rádiós szerkesztő, műsorvezető (Budapest)
Török Máté, a Misztrál együttes tagja, verséneklő, zenész (Budapest)
Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest)
Szögi Csaba író, költő (Zenta)
Kollár Árpád költő, műfordító, irodalomszervező (Zenta–Szeged)

Jelentkezni 2018. április 23-áig online lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján, ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési űrlap is megtalálható. A három versenydal is itt tölthető fel mp3-as formátumban.

Bővebb információ Baráth Hajnal Annánál (hajnal.anna84@gmail.com) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben Nádi Karolinánál (+381/24-816-790, karolina@vmmi.org) kapható.

 

A megzenésítendő vers:

Kollár Árpád: Balladám

a Tisza vizében soha nem úsztam,
loptam szőlőt, meggyet, hasaltam lóherében,
nyáron nyaraltam, télen füstön lógtam,
avas szalonnával etettem cinkéket,
fogtam disznó farkát, perzseltem szőrét,
rozsdás késsel a fülét is megvakartam,
öltem szöcskét, fecskét, legyet, szúnyogot,
ablakot, orrot soha be nem törtem,
tíz ujjammal búza közé túrtam,
rúgtam labdát füvön, rúgtam tehénlepényen,
házunk mögött féltem a sötétben,
veszett kutyámmal megugattam a holdat,
voltam óvodás, csatár, janicsár,
papírsárkányom sosem járt az égben,
bolondnak kevés, hősnek túl sok voltam,
törtem kukoricát, pucoltam gesztenyét,
lyukas sajtba még több lyukat fúrtam,
szedtem gombát mezőn, szedtem a töltésen,
két apámat hagytam erdőszélen,
üldöztek kutyák, tocsogtam iszapban,
sokan jókedvükben szemem közé rúgtak,
üres házunkból messzire futottam,
hogy élek, sose bántam, csak sajnáltam néha.

 

Kollár Árpád: Milyen madár

ki lopta el idén a tavaszt, milyen madár vitte magával délre,
és milyen madár szárnyán suhogott be újra északról a tél,
ki harapta le fagyos foggal a rügyeket a bokrok ágairól,
melyik padlásra rejtette előlünk a hóvirágot, a nárciszt,

és hova bújunk a tél elől, ha már lecseréltük a téli kabátot,
a sapkát is a fiókba tettük, és elveszett a sálunk is régen,
milyen északi madár hozott kései havat most a nyakunkba,
kihez bújunk melegedni, ha apa már elutazott a hosszú útra.

 

 

A fesztiválról

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a vajdasági magyarság egyik legnépszerűbb, főleg fiatalok részvételére számító nagyrendezvénye, amely a zentai Zyntharew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére jött létre 1995-ben a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával.

Jellegét tekintve művészeti és szórakoztató, hiszen amellett hogy művészi értékeket hordoz, célja a közönség szórakoztatása, mégpedig a lírai élmények elmélyítésével. Funkcionális szempont szerint többfunkciós (egyrészt irodalmi, másrészt zenei, de néhány évben fontos szerepet kapott benne a képzőművészet is versillusztrációk közvetítésével). Nemzetközi-nemzeti rendezvény, amelynek versenyprogramjára a vajdaságiakon kívül az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, muravidéki, drávaszögi és magyarországi csoportok, illetve szólisták benevezését is várják. A három-négynapos rendezvény zentai (verseny- és gyermekprogram, gálaműsor, zenés áhítat) és vajdasági helyszíneinek programjait (a külföldi fellépők tájolása évente négy-öt helyszínen) átlagban másfél ezer néző tekinti meg.

Mivel a fiatalokat, szórakozásukat a zene nagymértékben jellemzi és neveli, a fesztivál elsődleges célja lírai és zenei anyanyelvük erősítése és fejlesztése, valamint az a szándék, hogy minél több fiatal figyelmét felkeltse az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet és dallamanyag iránt. A versenyprogramban való részvétel feltétele ugyanis, hogy a versenyzők műsorán legalább három megzenésített vers szerepeljen. Ezek közül az egyik mindig a szervezők által megadott költő verse.

Így az elmúlt évek során a fellépők a vajdasági és az egyetemes magyar irodalom legkiválóbb kortárs, illetve klasszikus költőinek verseit zenésíthették már meg.

ATEMPO.sk