FELHÍVÁS! Légy te is a Nemzeti Ifjúsági Kórus tagja

FELHÍVÁS! Légy te is a Nemzeti Ifjúsági Kórus tagja

2018-ban a Kodály-emlékév alkalmából jött létre a Nemzeti Ifjúsági Kórus, amelynek célja, hogy műsoraival hitet tegyen a kodályi zenepedagógia közösségépítő és nevelő ereje mellett, s egyben bemutassa a magyar kórusművészet értékeit.

A Kárpát-medence minden részéből érkezett kórustagok eddig két nyári programban vettek részt. 2018 nyarán az egyhetes felkészítő kurzus után egy öt koncertből álló turnéra indultak (Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest, Kecskemét), 2019 nyarán pedig két rövid felkészülési szakasz után Kecskeméten és Budapesten adtak koncertet, majd részt vettek a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves konferenciáján, Birminghamben. A kórus tevékenysége projektjellegű, csak meghatározott nyári időszakra vonatkozik.

2020-ban újra összeáll a csapat, július 20-26. között felkészítő kurzust terveznek majd, július 27-31. között ismét turnéra indul a kórus, melynek keretében négy koncertet adnak.

Várják a Magyarországon és a határainkon túl élő magyar fiatalok mellett a diaszpóra magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló fiataljait is. A felhívás 18 és 32 év közötti korosztályra vonatkozik, így a kórust frissen érettségizett középiskolások, felsőoktatásban tanulók és már dolgozó fiatal felnőttek alkotják majd. Fontos a kiváló énektudás és a kottaolvasás, valamint hogy már legyen tapasztalatod kórusban való énekléssel.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja, ahol 1975 óta számos külföldi, hazai és határon túli magyar zenetanár fejleszthette a kodályi elvek alapján zenepedagógiai, karvezetői tudását. A kórus szakmai vezetői ezúttal is Erdei Péter és Nemes László Norbert.

 

Miért érdemes jelentkezned?

  • A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjaként életre szóló élményt szerezhetsz, mert részese lehetsz egy egyedülálló produkciónak (ezt még az unokáidnak is elmesélheted).
  • Kiváló szakemberektől megtanulhatsz új kórusműveket, közöttük kifejezetten a kórus számára írt alkotásokat (eldicsekedhetsz, hogy benne voltál ősbemutatókban).
  • Megismerhetsz és barátságokat köthetsz hasonló érdeklődésű fiatalokkal, akik jó eséllyel igazi csapattá kovácsolódnak a felkészítő kurzus és a koncertturné során.
  • A kéthetes program során számos kikapcsolódási lehetőséged is lesz, a felkészítő kurzus és a turné helyszínein is várnak szabadidős programok.

 

Jelentkezz vagy vegyél részt a meghallgatáson

Töltsd ki az online jelentkezési lapot és juttasd el a nik@kodaly.hu e-mail címre egy értékelhető minőségű hang- vagy videofelvételt arról, hogyan énekelsz.

Lehet mobiltelefonnal készült is, ahol a következőket kell énekelni:

- dúr-skála éneklése a hangterjedelem legalsó hangjáról indítva a legmagasabb hangig tetszés szerint választott hangzóval vagy hangzókkal a hangterjedelem bemutatására,
- egy szabadon választott műdal vagy ária éneklése lehetőleg zongorakísérettel.

Küldhetsz CD-t vagy DVD-t is postán a következő címre:

Nemzeti Ifjúsági Kórus
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
6000 Kecskemét, Kéttemplomköz 1.

Van lehetőség a személyes meghallgatásra is 2019. november 29-én 14 órakor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Budapest, Liszt Ferenc tér 8.). A jelentkezési űrlapon jelezd részvételi szándékodat.

A jelentkezés határideje 2019. november 30.

A jelentkezők legkésőbb január 31-ig értesítést kapnak arról, hogy tagja lehet-e 2020-ban a Nemzeti Ifjúsági Kórusnak.

 

A felkészítő kurzus és a koncertturné valamennyi költségét támogatásokból szeretnék fedezni, így ez nem jár majd költséggel a kórustagoknak.

További információk a nik@kodaly.hu címen, +36 20 2930930 telefonszámon és a nemzetiifjusagikorus.hu oldalon.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk