Közel a cél - egy marék földet várnak a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a magyarlakta településektől

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői május végéig fogadják a szlovákiai magyar települések jelképes földadományait.

A cél, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára, az összetartozás jegyében egy illusztris emlékhely jöhessen létre Gömör szívében.

A fesztivál önkénteseinek a tél folyamán sikerült megmenteniük a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát, amelyet Selmecbánya városa a Sine Metu Polgári Társulásnak ajándékozott.

„Terveink szerint erre a talapzatra rögzített árbócon lobog majd a napjainkban gyakran használt felvidéki lobogó mint kohéziót teremtő szimbólum, ami a felvidéki magyar emberek összetartozását, egymás iránti közösségvállalását hirdeti majd“ – írják a szervezők.

Az üreges talapzatba egy nagyméretű fémkapszula is kerül, amelybe a szervezők a szlovákiai magyar településektől várnak egy-egy marék földet. A cél, hogy mind a 535 felvidéki magyarlakta település jelképes földje helyet kapjon a kapszulában. Már kevesebb mint 20 adomány hiányzik, hogy teljes legyen a lista.

Hogy honnan hiányzik még, IDE KATTINTVA lehet információt szerezni.

A földadományt május végéig a következő címre lehet kézbesíteni:

Sine Metu Polgári Társulás
Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12.
945 05 Komárom – Komárno

A világjárványra való tekintettel, az emlékmű nyilvános átadása csupán az online térben valósul meg. A zászlótartó emlékművet június 4-én felállítják, a zászlót felvonják, mindezt pedig az interneten, élőben közvetítik majd a szervezők.

A kialakult helyzet miatt a Gombaszögi Nyári Tábor dátumát is kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők – a fesztivál 2021-ben július 12-e és 18-a között valósul majd meg

ATEMPO.sk