A világhírű szoprán magyar népdalt énekel – csatlakozz te is a Kórusok Éjszakája felhívásához

Különleges vendéggel, minden idők egyik leghíresebb szopránjával készül közös produkcióra az időről időre újabb különlegességgel előrukkoló Kórusok Éjszakája. Készülő videójukban a mindenki számára kedves Csillagok, csillagok kezdetű népdalt énekli majd el Emma Kirkby, a neves angol szoprán énekes, akit kórustagok százai kísérnek énekükkel a világ minden tájáról.

Emma Kirkby világhírű angol szoprán, a régizenei interpretáció egyik legnagyobb alakja. A világ leghíresebb karmestereivel és zenekaraival dolgozott együtt, számtalan elismerése között szerepel a királynői Zenei Érdemérem (2011) és a Gramophon életműdíj (2019).

A jelentkezők a videófelvételeket – a régizene legendás szólistájához hasonlóan – otthon vagy akár a szabadban saját maguk rögzíthetik telefonjaik segítségével, ám az összkép és természetesen az összhang is varázslatos hatást kelt majd, éppúgy, ahogyan a Kórusok Téli Éjszakájának idei videója is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Csíkszerda Egyesület reményei szerint az online térben sokszáz kórustag torkából csendül majd fel az ének idén is. Ezúttal azonban nem csupán azok kapcsolódhatnak be a közös éneklésbe, akik a korábbi évek Nyári, illetve Téli Kórusok Éjszakájának fellépői közül kerültek ki a Csíkszerda Egyesület meghívására, hanem egyéni jelentkezők videóit is várják a szervezők. A kezdeményezéssel megidézik a nyári rendezvény közös záródal éneklésének fantasztikus hangulatát.

A rendhagyó projekthez május 20-ig bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá: kórusok, egyéni énekesek, képzettek és amatőrök egyaránt. A szervezők reményei szerint 2022-ben ismét élőben rendezhetik meg a Kórusok Éjszakáját.

ITT CSATLAKOZZ

A Csíkszerda Egyesület 2016-ban alakult a 2009 óta működő Csíkszerda kóruscsalád tagjaiból. Az egyesület önkéntesei hívták életre a legszerethetőbb budapesti kórusfesztiválokat, 2013-ban a nyári Kórusok Éjszakáját és 2018-ban a Kórusok Téli Éjszakáját. Fő céljuk a kóruskultúra, a közös éneklés örömének, szeretetének népszerűsítése, és annak megmutatása, hogy a zene valóban összeköt bennünket. A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kórusa: csíkos fellépőruháik, széles, a népdaloktól a barokkon át a kortárs művekig terjedő repertoárjuk és kreatív előadásmódjuk mellett az igazi védjegyük a hangfürdőszerű, beépített improvizációkkal tűzdelt éneklés. Egyben egy kreatív, önszervező közösség is, amelynek tagjai nem csupán közösen énekelnek, de saját maguk szervezik előadásaikat, táboraikat, hanem például ők készítik el fellépéseik díszletelemeit is. A kóruscsalád mára már számos tagot számlál, mint a Csíkszerda, Csíkhétfő, Csíkcsütörtök, gyerekkórusok és kamarakórusok. A kóruscsalád és a Kórusok Éjszakája művészeti vezetője Tóth Árpád Artisjus díjas karnagy, akinek köszönhetően a Kórusok Éjszakája híre külföldre is eljutott, Lengyelországban 2018 óta többször is megrendezték a fesztivált.

ATEMPO.sk
Fotó: Bibi Basch