FELHÍVAS! XVIII. Csengő Énekszó – a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok Országos Tanácsa, valamint a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága meghirdeti és karöltve a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányával, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetével, Érsekújvár Városa támogatásával 2022. május 5-6-án Érsekújvárban megrendezi a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos seregszemléjét, a XVIII. Csengő Énekszó fesztivált.

 

Csengő énekszó 2019 (FOTÓK)

Csengő énekszó 2016 (FOTÓK)

 

A XVIII. Csengő Énekszó fesztiválon szeretnénk valamennyi benevező kórust szerepeltetni. Előzetes válogatásra csak abban az esetben kerül sor, ha a jelentkezők száma túllépi a kétnapos műsorterv kereteit és a rendezvény anyagi lehetőségeit.

 

Helyszín az Érsekújvár - Lovarda

Időpont
2022. május 5. (csütörtök) az I. és a III. kategória
2022. május 6. (péntek) a II. és IV. kategória

A kórusokat a szakmai zsűri teljesítményük és elért pontszámuk alapján minősíti. A kórusok teljesítményét és a karvezetők munkáját a zsűri értékeli és szakmai tanáccsal látja el.

Nevezés módja
A pontosan kitöltött Nevezési lapot 2021. december 19-ig kell továbbítani a következő e-mail címekre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A nevezési lap átvétele után a közös számok kottaanyagát minden kórusnak továbbítják.

NEVEZÉSI LAP (DOC)

 

Nevezési díj

Az egyre korlátozottabb állami támogatás miatt a szervezőbizottság kórusonként 50 euró nevezési
díjat hagyott jóvá, amelyet a következő bankszámlára kell átutalni:
Maďarská spoločnosť priateľov hudby, č.ú. SK86 0900 0000 0000 1147 8405, GIBASKBX, Slovenská sporiteľňa, varibiálny symbol 050522, špecifický symbol 0308.
A befizetési bizonylat másolatát kérik 2022. március 20-ig elküldeni.

 

A benevező kórusok négy kategóriában szerepelnek:

I. kategória – az alapiskolákban működő alsó tagozatos kórusok (1-4. évfolyam). A kórustagok életkorának alsó határa nincs meghatározva. A kórus létszámának 10%-a egy évvel átlépheti az I. kategória felső korhatárát.
II. kategória – az alapiskolák felső tagozatos tanulóiból álló kórusok (5-9. évfolyam), ill. a nyolcosztályos gimnáziumokban a megfelelő évfolyamok kórusai. A kórustagok életkorának alsó határa nincs meghatározva. A kórus létszámának 10%-a egy évvel átlépheti a II. kategória felső korhatárát.
III. kategória – a középiskolák kórusai
IV. kategória – a művészeti alapiskolák kórusai

 

A műsorral kapcsolatos tudnivalók:

1. Műsoridő (tiszta műsoridő)

I. kategória: maximum 12 perc
II. kategória: maximum 12 perc
III. kategória: maximum 15 perc
IV. kategória: maximum 15 perc

2. A műsor:
Kötelező mű egyik kategóriában sincs. Javasoljuk viszont a műsor minél változatosabb összeállítását – a régi zenétől kezdve a népdalfeldolgozásokon át a kortárs zeneművekkel bezárólag.

3. Közös számok
I. kategória: Népi gyermekjáték-fűzér Méhes Katalin összeállításában
II – III – IV. Kategória: Népdalcsokor
III – IV. Kategória: Népdalcsokor, Kodály Zoltán–Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz

Bővebb tájékoztatás

Szalay Szilvia e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kazán József e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Danczi József: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin