„Zenei utazás hegedűvel“ – jazzhegedű tanfolyam és koncert a világhírű Frankie Látóval

„Zenei utazás hegedűvel“ – jazzhegedű tanfolyam és koncert a világhírű Frankie Látóval

A világhírű jazzhegedűs, Frankie Látó vezetésével hamarosan jazzhegedű kurzusra kerül sor Komáromban.

 

MIRE SZÁMÍTHATNAK A KURZUS RÉSZTVEVŐI?

  • a jazzhegedű kiválóságával barangolhatnak azokban a zenei stílusokban, amelyekben a központi hangszer a hegedű
  • felfedezhetik az eltérő műfajok közötti hasonlóságot – a műfajokat összekötő hidak megismerésével gazdagabbá tehetik a tudásukat

 

Látó Ferenc – művésznevén Frankie Látó – Szegeden született 1971-ben. Klasszikus zenei tanulmányait 1975-ben kezdte. Első tanára Stanics Béla, a szegedi Liszt Ferenc Zeneiskola egykori igazgatója volt. 1985-ben felvételt nyert a Szegedi Konzervatórium és a Tömörkény István Zeneművészeti Középiskola hegedű szakára. 1989-ben Párizsba költözött és beiratkozott a Boulougne-i Konzervatórium és Főiskolára, amelynek 1992-ig növendéke volt.

1990-1993 között a legnagyobb francia hegedűs, Didier Lockwood tanítványa volt. Ez időszakban már veleszületett zeneiségének és virtuozitásának köszönhetően az európai zenei élet nagy reménységei közé sorolták. Klasszikus zenei tanulmányai mellett a swing, bebop és más zenei stílusok hegedűjáték technikáját is elsajátította. Improvizációi és előadásmódja töretlenül kuriózumként hat a magyar és az európai muzsikusokra, valamint a hallgatókra egyaránt. Együtt muzsikált olyan világsztárokkal, mint Mike Stern, Steve Smith, Tom Kennedy, Joe Muranyi, vagy Dominiqe Di Piazza.

 

Frankie Látó vezetésével az alábbi hét stílus kerül terítékre a tanfolyam keretében:

  • BLUES – a Mississippi zenéje a múlt század elején (amikor a szájharmonikát először kiegészíti, majd helyettesíti a hegedű)
  • SWING HOT JAZZ – Stephane Grappelli és Django Reinhardt munkássága Franciaországban 1920 és 1960 között
  • BEBOP – Miles Davis szellemi hagyatéka Saint Louise-ból
  • KLASSZIKUS – a zenészvilágban gyakran emlegetett tény, hogy Johann Sebastian Bach a világ egyik legismertebb és legkiválóbb improvizáló művésze volt, így a jazz zenészek is előszeretettel érintik Bach örökségét
  • WORLDMUSIC – a világzene, mely különféle stílusok elegye, mára önálló zenei stílussá vált (a tanfolyam résztvevői összeköthetik a magyar népzene elemeit az afrikai etnoval is akár...)
  • JAZZ-ROCK – Memoire Didier Lockwood munkásságának megismerése, aki kiválóan alkalmazta az elektromos hegedűt annak minden effektjével együtt – az öthúros hegedűben rejlő lehetőségeket mutatjuk be rockzenei környezetben
  • DIXIELAND – a valódi new orleans-i stílusban barangolhatnak, elhelyezve a hegedűt a fúvós hangszerek világában

 

A tanfolyamra 2023. szeptember 30-án, szombaton kerül sor a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében, és a részvételi díja 40 euró. Jelentkezni Hanusz Zoltánná lehet a +421 903 558 525 telefonszámon és a hanusz.mskskomarno@gmail.com emailcímen.

 

 

A tanfolyam előtti napon, szeptember 29-én, pénteken este 19.00 órától ugyan azon a helyszínen a FRANKIE LÁTÓ QUARTETT koncertjére is sor kerül, ahová nemcsak a tanfolyam résztvevőit várják, hanem minden zenekedvelő látogató előtt nyitott.

A koncert a tanfolyam résztvevői számára ingyenes, a további érdeklődőknek a belépő elővételben 10 euró, helyszínen 12 euró.

A formáció 2023-ban alakult. Az elsődleges zenei irányzata a jazz-rock, fúziós improvizatív instrumentális hangszerelésben. A saját kompozícióikat Miles Davis „electricbebop” korszaka, valamint Joe Zawinul - Weather Report Jazz Fusion zenekarának stílusjegyei ihlették. Az Frankie Látó Quartett előadásmódja felidézi a ´70-es évek amerikai és európai jazz-rock zenekarainak hangzásvilágát, innovatív módon kiegészítve azt a mai zenei és műszaki igényekkel. Az újragondolt jazz kamarazenélés egy izgalmas, virtuóz játék, mely minden korosztály számára élvezhető zenei atmoszférát teremt.

 

A zenekar tagjai:

Mohai Szabolcs, dobok
Szabó Kristóf, basszusgitár
Menyhei Ádám, billentyűk
Frankie Látó, hegedű

ATEMPO.sk
Fotó: Frankie Látó FB