Jön az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny 2024-es évada - március végig lehet jelentkezni

Jön az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny 2024-es évada - március végig lehet jelentkezni

A Csemadok Területi Választmánya Dunaszerdahely, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2024-ben is meghirdeti az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt. A kiemelkedő néprajzkutatóról és folklórgyűjtőről elnevezett, immár tizennegyedik évfolyamába lépő verseny célja a magyar népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése.

A nevezési határidő 2024. március 31.

A területi elődöntőkre 2024. április–május között kerül sor. Az országos döntő helyszíne ezúttal is Gombaszög, ahol 2024. június 3-4. találkoznak a legjobbak.

A jelentkezők a következő korosztály szerinti kategóriákban versenyezhetnek:

1. kategória alapiskolák tanulói (1–3. évf.)
2. kategória alapiskolák tanulói (4–6. évf.)
3. kategória alapiskolák tanulói (7–9. évf.)
4. kategória középiskolák tanulói
5. kategória felnőttek

 

A versenyben a fenti kategóriák szerinti korosztályú, Szlovákiában élő fiatalok és felnőttek vehetnek részt. A versenybe a magyar prózai népköltészeti műfajok közül választott népmesével lehet benevezni.

Sok mese mesketével – itt a felvidéki népmesemondó verseny végeredménye

A verseny döntőjét iskolai fordulók és területi elődöntők előzik meg. A kisiskolák maximum 5, a teljes szervezettségű iskolák maximum 10 versenyzőt indíthatnak. Amennyiben egy adott intézményen belül a megadottól nagyobb létszámú érdeklődés mutatkozik, kérik az iskolai fordulókat 2024. március 27-ig lebonyolítani és az iskolai fordulón résztvevők számát feltüntetni az elektronikus jelentkezési lapon.

 

A területi elődöntők tervezett helyszínei:

Nyugat-Szlovákia: Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos
Közép-Szlovákia: Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét
Kelet-Szlovákia: Kisgéres

Az egyes elődöntők helyszínei a jelentkezések arányában módosulhatnak. Az elődöntők pontos helyszínéről és időpontjáról minden jelentkezőt értesítenek.

 

Szakmai ajánlások:

Ajánlott a versenyző lakhelyéhez, szűkebb régiójához (néprajzi csoport, tájegység), táj-nyelvi dialektusterületéhez kötődő meseválasztás.

Az írott forrásokon kívül az adott közösségeken belül élő hagyományőrző mesemondóktól való mesetanulás külön értékelendő.

Mivel a mesemondás az élőszó művészete, ajánlott a szabad, rögtönzött előadásmódon alapuló hagyományos mesemondói stílus követése, a mesei nyelvezet sajátosságainak megjelenítése, a meglévő tájnyelv használata.

Javasolt a gyakran megjelenő mesék (A feledékeny legény, A bolond falu, A pletykás asszonyok, A selyp lányok, stb.) mellőzése, vagy azok egyedi, a szokványostól eltérő változatainak választása.

A népviselet használata abban az esetben ajánlott, amennyiben az a mesemondó lakóhelyéhez kötődik, és máskor is használja.

 

A verseny szakmai felelőse Varga Norbert (0908 041 947), főszervezője Takács Ottó (0917 399 516).

Jelentkezni kizárólagosan elektronikus úton lehet:

az 1-3. kategóriák (alapiskolák részére)
a 4-5. kategóriák (középiskolák, felnőttek részére)

ATEMPO.sk / Csemadok