Felhívás! V. Kecskeméti Prímásverseny

Felhívás! V. Kecskeméti Prímásverseny

A Hagyományok Háza a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2015. szeptember 25-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módjukban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013) fődíjait elnyert prímások sem. Jelentkezni a mellékelt lapon lehet, amelyhez csatolni kell a pályázó rövid szakmai önéletrajzát.

A pályázatokat az alábbi címre kell beküldeni:
Hagyományok Háza
Molnár Katalin
1011 Budapest, Corvin tér 8.

Beérkezési határidő: 2015. szeptember 15.

A nyilvános színpadi versenyt a XXV. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítják le 2015. szeptember 25-én 10 órától.

A versenyen minden hegedűsnek két versenyszámot kell előadnia, (egy kötelező és egy szabadon választott programot) egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyző által megjelölt eredeti felvételek alapján a történelmi Magyar Királyság Csík vármegyéje valamely kiválasztott régiójának (Gyergyó, Gyimes, Kászon, Felcsík, Alcsík), vagy a volt Abaúj-Torna vármegye tájegységeinek (Felső-Bódva mente, Hegyköz, Kassavidék, Cserehát) magyar népzenéjét kell előadni. A kötelező versenyszám kiválasztásához segítségül javasolt az alábbi linken letölthető eredeti felvételek tanulmányozása, de a felkészülés más gyűjtés alapján is történhet.

A szabadon választott versenyszám a magyar népi hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti, egy következő feltétellel. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a volt Csík vármegye zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld, vagy a Dunántúl valamely magyar tájegységének népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a volt Abaúj-Torna vármegye térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet. Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék, ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) válogatja ki a verseny díjazottjait.

A verseny fődíja egy 1 000 000 Ft névértékű, a 20. század elején készült német mesterhegedű.

További információk a (+36 1) 225 6089 telefonszámon kaphatóak Molnár Katalintól.

ATEMPO.sk / Hagyományok Háza