FELHÍVÁS: Beliczay Gyula nemzetközi hegedű és kamarazene verseny

A Komáromi Kamarazenekar és a komáromi Művészeti Alapiskola immár 8 alkalommal szervezi meg a Beliczay Gyula nemzetközi hegedű és kamarazene versenyt a komáromi születésű zeneszerző és zenepedagógus emlékére. A verseny célja, hogy az ifjú zenészek lehetőséget kapjanak előadói tehetségük fejlesztésére.

Jelentkezni hegedűszóló kategóriában, valamint bármilyen hangszeres kamara-összeállításban lehet (vonósok, fúvósok, ütősök stb.).

Nevezési határidő 2016. május 9.

A versenyre 2016. június 3-án, pénteken kerül sor a komáromi Művészeti Alapiskolában.

Jelentkezési lap letöltése

Információk

Harmat Rudolf, a Komáromi Kamarazenekar statutárius képviselője,
mobiltelefonszám: 00421 908 165 864
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A verseny feltételei

A verseny egyfordulós, a versenyzők 1 szabadon választható versenyszámmal indulhatnak, esetleg több, karakterében eltérő zeneszámmal, a maximális játékidőt betartva. Szólójátéknál feltétel a fejből játszás, kamarazenénél megengedett a kotta használata.

Kamarazene kategóriában a korcsoportba való besorolásnál a tagok átlagéletkora a meghatározó. Tanár is lehet a kamaraegyüttes tagja, az ő életkora nem számítódik az átlagba. A kamaraegyüttes tagjainak létszáma 2-től 5-ig megengedett. A versenyzők a szakmai zsűri által arany, ezüst, és bronz minősítésben részesülnek.

A megengedett játékidő túllépését a zsűri a verseny feltételeinek be nem tartásaként értékelheti.

A zsűrinek jogában áll az egyes díjakat nem odaítélni. Minden kategóriában joga van „A legjobb előadó“, ill. „A legjobb pedagógus“ díjat kiadni. A zsűri pontozása nem nyilvános, értékelése végleges.

A szervezők fenntartják a jogot a sorsolásra, esetleges nagyobb érdeklődés esetén a versenyzők kiválasztására. A versenyzők beleegyezésüket adják a versenyprodukció rögzítéséhez.

A verseny nem nyilvános. Az egyes versenyzők versenyprodukcióinak meghallgatása csak a versenyre benevezettek és azok kísérői számára megengedett. Ezen személyek kötelesek a verseny jelképes kitüzőjét felmutatni. A verseny végeztével minden eredményt nyilvánossá tesz a szervező.

A versenyzők oklevelet kapnak (arany, ezüst, bronz minősítés, oklevél a versenyen való részvételért). A verseny abszolút győztese lehetőséget kap a Komáromi Kamara Zenekarral való közös fellépésre.

Jelentkezés

A versenyen minden érdeklődő részt vehet, aki megfelel az előírt korhatárnak és nevezési határidőn belül, 2016. május 9-ig eljuttatja a szervező címére a nevezési lapot, valamint befizeti a részvételi díjat.

Az I., II., III. és V. korcsoportban a magán és állami zeneiskolák tanulói versenyezhetnek. Ezekbe a korcsoportokba felsőbb zenei tanulmányokat (konzervatórium, zenei egyetem) folytató hallgatók nem sorolhatók be.

A IV. korcsoportban a konzervatóriumok és zenei egyetemek rendes hallgatói és bármilyen más formában konzervatóriumot és zenei egyetemet látogató hallgatók, valamint magán növendékek versenyezhetnek, akik egyidejűleg nem folytatnak tanulmányokat állami vagy magán zeneiskolában.

Az egyes korcsoportokba való besorolásnál a 2016-os naptári év végéig és nem a verseny időpontjáig betöltött életkor a döntő.

A szervező a szólistáknak korrepetítort nem biztosít.

Nevezési díj:

szóló hegedű 20 € (a korrepetítor nevezési díjat nem fizet)
hangszeres duó 20 €
egyéb kamara-összeállítások egységesen 30 €
minden pedagógus és bármely vendég, mint megfigyelő 5 €

A nevezési díj tartalmazza a szervező által bebiztosított ebédet, uzsonnát és üdítőt. A nevezési díjat kérjük postai utalványon a következő címre küldeni:
Komárňanský komorný orchester, Letná 12, 945 01 Komárno, Szlovákia.

A közlemény rovatba kérjük feltüntetni SÚŤAŽ, valamint a versenyző nevét, kamarajáték esetében a kamaracsoport tagjainak neveit és a küldő iskolát.

A nevezés visszavonása (a nevezési díj visszafizetésével) 2016. május 23-ig lehetséges.

Kérésre szállást is biztosítunk, amit az érdeklődők a helyszínen fizetnek. Az utazási díjat a versenyzőt kiküldő intézmény téríti.

A résztvevők érkezése és regisztráció a verseny napján:
a komáromi Művészeti Alapiskolában
Letná ul. 12. Komárno (Révkomárom)
2016. június 3-án 8.00-11.00 óráig.

 

Versenykategóriák a 2016-os évben – hegedű, kamarazene

A hegedűverseny korcsoportjai (szóló, ill. kísérettel):

I. korcsoport 6 – 9 éves korig, játékidő 3-5 perc
II. korcsoport 10 – 12 éves korig, játékidő 5-8 perc
III. korcsoport 13 – 15 éves korig, játékidő 8-12 perc
IV. korcsoport 13 – 15 éves korig, játékidő 8-12 perc
V. korcsoport 16 – 20 éves korig, játékidő 8-14 perc

Kamarazene kategória:

kamara – duó, trió, kvartett vagy egyéb kamaraösszeállítás: gitár, vonós, ütős, fúvós, esetleg zongorával, 5 tagú összeállításig (a tagok között lehet egy tanár is).

I. korcsoport 6 – 12 éves korig, játékidő 4-8 perc
II. korcsoport 13 -15 éves korig, játékidő 5-10 perc
III. korcsoport 16-20 éves korig, játékidő 6-11 perc

aTEMPO.sk