Népi furulyaoktatás indul Komáromban és Gútán

A Hárompatak-műhely szervezésében Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Házában, illetve Gútán, a Szabadidőközpontban 2016. októberétől népi furulyaoktatás indul. A tanfolyamra kezdőket és haladókat is várnak, 8 év felett. A tapasztalatok alapján 8 év felett rendelkezik már a gyermek olyan koncentrációs készségekkel és fizikai adottságokkal, hogy a hangszert megfelelően kezelni tudja - kivételes esetekben természetesen tesznek engedményt.

Az oktatás menete
A hangszeroktatás folyamán a kezdetektől (a hangszer bemutatása, a furulyahagyományok áttekintése, a furulyakezelés és zeneelmélet összekapcsolása a Kodály-Bartók gyűjtések mentén - egyszerű, énekelhető pentaton dallamok), eljutnak a képzésen résztvevők a ma még élő furulya-mesterek gyűjtéseihez, amelyek főleg Moldva és Gyimes zenei hagyományát fedik le, de Erdély, Somogy és a Dunántúl sem marad ki, persze kisebb terjedelemben.

A tanfolyam célja
A cél az, hogy a tanulni vágyók megismerjék a magyar népzenének e szeletét, elsajátítsák a népi furulya (avagy hatlyukú parasztfurulya) hagyományos játékstílusát több tájegységre, s a hangszert saját örömükre, vagy a nagyközönség szórakoztatására bátran tudják kezelni. Ehhez segítséget nyújt a csoportos tanulás, amelynek távlati célja kisebb-nagyobb zenekarok kialakítása a zenekari gyakorlás élményét megcélzandó, kísérő hangszerek mellett (koboz, ütőgardon, brácsa, dob - az adott tájegységnek megfelelően). Végül, amennyiben alkalmasnak mutatkozik a tudásszint, élőzenés táncházakban, a talpalávalót szolgáltató zenekar mellé bekapcsolódva is kipróbálhatják magukat az arra vágyók.

Jelentkezni az oktatónál (Illés Gábor, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +421 908 813 890), vagy az adott helyszínen (gútai Szabadidőközpont, komáromi RÉV Magyar Kultúra Háza) van lehetőség.

Az előzetes jelentkezés azért is fontos, mert a hangszerek legyártása körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Korlátozott számban már elérhetőek a furulyák, amelyek jelentkezési sorrendben kerülnek kiosztásra. 

aTEMPO.sk