JELÖLD KEDVENCEDET: Jubileumi Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2016

Jelöld kedvencedet: Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2016

Idén ősszel immár ötödik alkalommal adják át a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjakat. A szervezőbizottság a gálaműsort 2016. november 19-én, szombaton Nagykaposon, a Bosák Centrum – Energosun épületében rendezi meg.

 

A Harmónia Kuratórium 2016-ban 8 kategóriában oszt ki díjakat, melyek a következők:

  • Harmónia életműdíj
  • Az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig)
  • Az év hagyományőrző népzenésze* vagy népi zenekara
  • Az év komolyzenei szólistája*, kórusa vagy zenekara
  • Az év szólistája*, zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban
  • Az év könnyűzenei előadóművésze*
  • Az év könnyűzenei együttese
  • Az év dala (2014–2016)

    * 25 éves kortól

 

A Harmónia-díj alapítói elsősorban a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek, továbbá magánszemélyek jelöléseit várják, de Magyarországról vagy más országból is bárki nevezheti a felvidéki előadókat, zenészeket. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát és szakmailag megindokolni a felterjesztést (a legjobb zenekar esetében minimum 5 saját szerzeményt kell mellékelnie a nevezőnek). Politikai pártok, mozgalmak nem jelölhetnek.

 

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk/jeloles oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadják el, 2016. október 10-ig, éjféli határidővel.

Az előző évek kategóriagyőztesei saját kategóriájukban legközelebb csak öt év múlva jelölhetők újra. Kivétel ez alól Az év dala kategória, ahol a legutóbb döntőbe került dal már nem jelölhető újra, az előadó viszont más szerzeménnyel ismét pályázhat.

 

Énekesek, szólisták és muzsikusok esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok, csapatok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie. Speciális esetekben a kuratórium dönt a nevezésről.

Az év dala kategóriában az utóbbi 3 év felvételei nevezhetők, azaz bizonyíthatóan 2014 és 2016 között megjelent hivatalos hanghordozók felvételei.

 

A kategóriák jelöltjei közül az öt-öt, legtöbb pontszámot elért, díjra felterjesztett jelölt nevét az alapítók egy héttel az ünnepélyes díjátadó előtt, 2016. november 12-én hivatalosan nyilvánosságra hozzák. A jelöltek közül a 3 legtöbb szavazatot kapott jelölt meghívást kap a díjátadó gálára, ahol a kategóriák nyertesei átvehetik a Harmónia 2016 valamelyik díját, a szervezőbizottság és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevelet és a pénzjutalmat.

 

A Harmónia-díj szervezőbizottsága örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományait, melyeket teljes mértékben a nemes célra fordítják. Az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát pedig honlapjukon feltüntetik.

Az adományokat a következő bankszámlaszámon fogadják:
13561640 / 5200 (OTP Banka Slovensko, a.s.)
IBAN: SK10 5200 0000 0000 1356 1640
BIC/SWIFT: OTPVSKBX

 

Tavaly Somorján került megrendezésre a gálaműsor, ahol akkor 9 kategóriában osztottak ki díjakat:

Fiatal énekes/hangszeres muzsikus: Köpöncei Dániel

Legjobb énekes/hangszeres könnyűzene kategóriában: Sipos Dávid

Legjobb énekes/hangszeres muzsikus népművészet kategóriában: Cseh Tamás

Legjobb szólista/kórus/zenekar komolyzene kategóriában: Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Legjobb szólista/zenekar világzene/jazz/megzenésített vers kategóriában: Zsapka Attila

Legjobb éneklőcsoport/zenekar népművészet kategóriában: Cseh Tamás Band

Legjobb zenekar/csoport könnyűzene kategóriában: Érsekújvári Rockszínpad

Év dala: Felvidék Allstars + Jóvilágvan feat Gombaszög: Levegő

Életműdíj: Brath Margit

ATEMPO.sk