Az éjszaka csodái - a Tünet Együttes nyitja a Thália Táncestek sorozat új évadát

Thália Táncestek

December közepén visszatér a Thália Táncestek sorozat a színház nagyszínpadára. A 2016/2017-es évad sorozatnyitó vendégjátékára december 14-én kerül sor. Ezúttal a Tünet Együttes mutatkozik be, akik elhozzák Az éjszaka csodái című előadásukat.

A darabról:

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ?
A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű fura micsodát.
Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli.
A Samu Bence által 2007 óta fejlesztett Animata nevű software segítségével a színpadon rajzoló lány életre tudja kelteni Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek festményeit, grafikáit és animációit. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást, aztán…

A Weöres Sándor inspirálta darab képzőművészetileg, zeneileg is érdekes élmény!

Szereplők és alkotótársak Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó. Az előadás rendező-koreográfusa Szabó Réka.

 

 

A Thália Táncestek sorozattal a kassai Thália Színház egyrészt repertoárját kívánta bővíteni, másrészt szeretné megörvendeztetni közönségét nemzetközi viszonylatban is neves előadók táncelőadásaival, illetve olyan produkciókkal, amelyek bár szövegesek, vagy képzőművészeti ihletettségűek, mégis nagy szerepe van bennük a mozgásnak.

ESEMÉNY

Idén a sorozat új szintre lép. A 2015/2016-os évadban a Thália Színház igazgatója, Czajlik József, valamint koreográfusa, Kántor Kata tárgyalásokat kezdeményezett a kulturális, oktatási intézmények vezetőivel a Táncestek sorozat kiszélesítésével. Ennek folyománya, hogy a 2016/2017-es évadban a Jozefa Adamoviča Konzervatórium tánctagozatos növendékeinek a Thália Táncestek-sorozat látogatása tanulmányaik része lesz, a meghívott társulatok workshop-okat is tartanak számukra.

A Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat (KGSZT) és a magyar iskolák – Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, a Szakkay József Szakközépiskola/IPARI - programba bevonása, beavató foglakozások tartása is a célok között szerepel. Első lépésként az áprilisi Táncestekre vonatkozóan a Máraival már született is együttműködési megállapodás.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk