Jubilál a Borostyán együttes

Borostyán együttes

Idén harminc éves a felvidéki zenei élet egyik ismert és elismert képviselője, a Borostyán együttes. A jubileum kapcsán karácsonyi koncerttel kedveskednek a rajongóknak, melyre a komáromi Jókai Színházban december 22-én 19 órakor kerül sor.

 

A Borostyán együttes elsősorban megzenésített verseik révén vált ismerté, amellyel nemcsak a hangszeres muzsikát, hanem a költészetet is népszerűsíti. Nevükkel a versek örökzöld értékét kívánják kifejezni. Sokszínű zenei világukat lírai hangulatú zenéjük jellemzi dzsesszes és meditatív elemekkel ötvözve a népzenétől a világzenéig.

Az együttes magyar klasszikusok és a felvidéki költők verseit zenésíti meg, de koncerteken világzenét – ír népzenét is játszanak saját feldolgozásban. A hat tagú zenekarban gitár, hegedű, fuvola, furulyák, ír furulya, basszusgitár, dob, bongó, cajon, perkák is megszólalnak.

Tíz évvel ezelőtt állandósult a formáció jelenlegi felállása: Nagy Hollósy Zsuzsanna (ének, hegedű), Kántor Krisztina (fuvola és furulyák), Horváth Ákos (dob, cajon, bongó, ütőhangszerek), Homoki László (bongó, ütőhangszerek) és a zenekar vezetője, Nagy László (ének, gitár). Hozzájuk csatlakozott öt éve Hántai Ferenc (basszusgitár).

Az elmúlt 30 évben az együttes 3 CD-albumot adott ki: Ha itt születtél, Rév-Komárom vára és Üllői úti fák. 2 dala szerepelt a József Attila centenárium alkalmából kiadott felvidéki verséneklők közös CD-albumán is.

Borostyán

Az együttes nevéhez fűződik a Borostyán fesztivál, mely 1995-től kerül évente megrendezésre, ahol a megzenésített versek, a világzene és a népzene mellett a komolyzene és a dzsessz is teret kap.

A Borostyán koncertjein az évek alatt több ismert zenész is közreműködött – Emmer Péter gitárvirtuóz, Nagy László Culó énekes, Farnbauer Péter zenész-producer-zeneszerző, Radványi Balázs a Kaláka együttes tagja, Holló Aurél az Amadinda együttes tagja és Rácz Csaba csellóművész.

 

Nem lesz ez másként a jubileumi koncerten sem, ahol közreműködik a Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid trió, valamint Farnbauer Péter Fambi, Nagy László Culó, Benkő Annamária, Villás Brigitta, Rácz Zoltán.

Igazán különleges eseménynek lesznek részesei, akik ellátogatnak a koncertre, hogy együtt ünnepeljék meg az együttessel az elmúlt 30 évet.

ESEMÉNY

 

A jubileum kapcsán elérhetőek lesznek a Borostyán eddigi lemezei CD formátumban, valamint új weboldaluk is napvilágot lát a www.borostyan.sk címen.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk