A Szent István Bazilika friss Erkel-díjas orgonaművésze, Virágh András Gábor Felvidéken koncertezik

Virágh András Gábor

Idén immár 7. alkalommal kerül megrendezésre a Csábi ORGONAest. Az egy órás koncert keretében egy újabb elismert és népszerű orgonaművész mutatja be repertoárját, mely korokon és műfajokon átívelve ismerteti meg a hallgatókat a hangszerek királynőjeként is emlegetett zeneszerszámmal.

 

Ezúttal Virágh András Gábor zeneszerző, orgonaművész érkezik Budapestről Csábra, a felvidéki községbe, akinek eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi.

András 2010 májusa óta a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze, 2013 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés DLA programjának hallgatója, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, formatan és analízist, valamint zeneelméletet tanít.

A 2007/08-as tanévben a Magyar köztársaság ösztöndíjasa volt, a 2010/11-es évadban elnyerte a Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjat, 2017-ben pedig Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült. 2009-ben a Debreceni Egyetem a „Tudományegyetemi Karok Kiváló Hallgatója” kitüntetéssel jutalmazta, amely elismerésben az Egyetem közel harmincezer hallgatója közül nyolcan részesülhettek.

 

Virágh András Gábor

 

2011-ben „Junior Prima Díj”-jal tüntették ki. 2013-ban az Aurora Musis Amica alapítvány, valamint a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerzői díjait vehette át.

2015-ben Femme Fatale c. operájáért Istvánffy Benedek zeneszerzői Díjban részesült, 2017-ben pedig kiemelkedő zeneszerzői teljesítményéért Erkel Díjjal tüntették ki.

Virágh András Gábor kompozícióit 2014 óta a németországi Ostinato Musikverlag, a norvégiai Norsk Musikforlag és az EMB (Editio Musica Budapest) jelenteti meg.
Orgonaművészként Európa számos országában, ill. a tengerentúlon is fellépett, művei pedig számos hazai, és külföldi hangversenyen, fesztiválon hangzanak el.

 

Bár a koncerten az orgona játssza a főszerepet, ugyanakkor a meghívott előadóművész szólistákkal és kórussal is előad egy-egy művet. Idén vendégül látják Farkas András, fiatal tenort Magyarországról, aki Híves Mária csábi szopránnal énekel duettet, valamint színpadra lép a megújult Szeder Kórus és az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola csábi gyermekkara is.

A felcsendülő darabokhoz rövid kommentárok is elhangzanak majd Híves István zenész, tanár tolmácsolásában, melyek segítik a művek megértését, illetve érdekesebbé teszik a darabok követését felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az orgonaművész játékát, aki a karzaton játszik a közönség ezúttal is láthatja kamerák és kivetítő segítségével.

Mindenkit nagy szeretettel várnak 2017. április 30-án, vasárnap 16.30-kor Csábon a római katolikus templomban! A KONCERT INGYENES.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk