Idén is folytatódik a Csábi ORGONAest koncertsorozat

A Csemadok Csábi Alapszervezete és a Csábi Szeder Fábián Dalegylet immár negyedik alkalommal rendezi meg a rendhagyó Csábi ORGONAestet, ahol egy órás koncert keretében egy elismert orgonaművész mutatja be repertoárját, mely korokon és műfajokon átívelve ismerteti meg a hallgatókat a hangszerek királynőjeként is emlegetett zeneszerszámmal.

Bár a koncerten az orgona játssza a főszerepet, ugyanakkor a meghívott előadóművész énekes szólistával együtt is előad műveket. A felcsendülő darabokhoz rövid kommentárok is elhangzanak majd, melyek segítik a művek megértését, illetve érdekesebbé teszik a darabok követését felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Érdekesség, hogy az orgonaművész játékát, aki a karzaton játszik a közönség is láthatja kamerák és kivetítő segítségével.

Idén az Egerből érkező Réz Lóránt orgonaművész szólaltatja meg a templom orgonáját, aki 1975-ben született Jászberényben. Az orgonával a Budapesti Kántorképző Tanfolyamon ismerkedett meg, ahol Dr. Bednarick Anasztázia tanította.

Réz Lóránt

Zenei érettségit a kecskeméti Kodály Iskolában tett Révész László növendékeként. 1998-ban szerzett művészdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumában Dr. Csanádi László osztályában. Az ELTE Pedagógia Doktori Iskolájának doktorjelöltje.
Diplomája óta az egri Eszterházy Károly Főiskola Ének – Zene Tanszéknek oktatója, valamint a Farkas Ferenc Zeneiskolában vezeti az orgona tanszakot.
Több nemzetközi orgonaverseny és mesterkurzus résztvevője volt, például: Gelsenkirchen, Gdansk, Lipcse, Nápoly, Udine. Számos szólókoncertet adott Magyarországon és külföldön is (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Románia, Brazília).
Az orgonairodalom széles spektrumát repertoárján tartja. Grigny, Sweelinck, Cabezon, Buxtehude, Reincken, J. S. Bach, Reger, Franck, Liszt, Mendelssohn, Haydn, Dupre, Durufle, Vierne, Koloss, Hindemit és kollégája Kátai László műveit hallhatjuk koncertjein. Fő zenei területe Bach orgonaművészete és a köré csoportosuló szerzők muzsikája. A barokk zene mellett nyitott a kortárs zenei irányzatokra is.
2011-ben Jászberényben Déryné díjban, 2012-ben Egerben Pro Agria szakmai díjban részesült.

A koncerten szólót énekel Híves Mária Csábról a műsort pedig vezeti Dr. Tóth Árpád Budapestről.

Mindenkit nagy szeretettel várnak 2014. május 11-én vasárnap 16:30-kor Csábon a római katolikus templomban! A belépés ingyenes.

 

Csábi ORGONAest 3

ATEMPO.sk