A nemzetközi zongoraduó Felvidéken turnézik - MiniTour in Slovakia 2017

Alisa Yajima, Baráz Ádám

Az Alisa Yajima (JP) és Baráz Ádám (HU) alkotta zongoraduó három felvidéki városban ad hangversenyt május 16-a és 23-a között. Láthatjuk őket Rimaszombatban, Kékkőben és Poltáron is.

 

A zongoraduó 2016 szeptemberében alakult Budapesten. Az első közös hangverseny óta számos koncertet adott már Magyarországon és Szlovákiában egyaránt.

Repertoárjuk nagyon széleskörű. A klasszikus művektől a romantika zenéjén át egészen a kortárs négy kézre írt kompozíciókig megtalálható sok ismert és kevésbé ismert alkotás.

A MiniTour in Slovakia ötlete már 2016 decemberében fogant, és nagy öröm számunkra, hogy ilyen hamar lehetőségünk adatott megvalósítani a kezdeményezést. Az elmúlt esztendőben már több alkalommal megfordultunk Szlovákiában egy-egy rendezvény keretében, mint közreműködő művészek (Csáb, Nagykürtös, Rimaszombat), és a nagyérdemű közönség pozitív reakciója valamint a kimondottan nagy érdeklődés a négykezes zongorajáték és irodalom iránt csak elősegítette a hangversenyek mielőbbi leszervezését. Igyekeztünk elsősorban olyan programot összeállítani, mely elnyeri a zeneértő, a zenekedvelő és a laikus közönség tetszését egyaránt. Ezen kijelentés után természetesen azonnal egy megszokott repertoárra asszociálhatunk, viszont ebben az esetben igazi zenei csemegét hallhat a koncertre látogató.” – nyilatkozta portálunknak Baráz Ádám.

A duó turnéra összeállított műsora valóban színes lett:

Franz Schubert: 2 Marches caractéristiques, D.968b
Liszt Ferenc: Harmonies du soir (Alisa Yajima)
Bartók Béla: Gyermekeknek – részletek (Baráz Ádám)
Ligeti György: Sonatina Három lakodalmi tánc
Samuel Barber: Souvenirs Op. 28 No.3. - Pas de deux
Karl H. Pillney: Eskapaden eines Gassenhauers – parodisztikus variációk egy témára

 

Mindenkit szeretettel várnak a következő helyszíneken:

Május 16. (kedd) – Rimaszombat, VMK Színházterem – 19 óra

Május 23. (kedd) – Poltár, Művészeti Iskola (Nagyterem) – 17 óra

Június 3. (szombat) – Kékkő, Várkastély (Díszterem) – 17 óra

 


A zongoraduó

Arisa Yajima – zongoraművész

Alisa Yajima

Kobéban született, négyéves korában kezdett zongorázni. Középiskolai tanulmányait a Nishinomiya High Scool zenei tagozatán végezte Hyogoban, majd a Kobe College Zenei Tanszékén folytatta Kawaike Tsuneko, Kawaika Tomoyo, Sato Yumiko és Okada Masaru irányítása mellett. Ez alatt az időszak alatt több zenei díjat is nyert. Diplomája megszerzése után tanulmányi ösztöndíjas lett a bécsi Zene- és előadó-művészeti Egyetemen (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), majd Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – Falvai Sándor és Hargitai Imre növendékeként – zeneművészi diplomát szerzett. 2012-ben az olaszországi Euterpe Nemzetközi Zenei Verseny első helyezettje lett.

 

Baráz Ádám – zeneszerző

Baráz Ádám

Balassagyarmaton született. Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként és korrepetitorként, valamint a THÉBA Művészeti Akadémia zenetanárként tevékenykedik Budapesten, illetve az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola zongoratanára, korrepetitora. Komponált már szinte minden műfajban, a szóló és kamaraműveken át a percoperáig. Több, mint 120 befejezett opusa van.
Az utóbbi években számos hangversenyt adott Európában (Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban, Lengyelország, stb.), melyeken többek közt saját kompozíciói és kevésbé ismert zeneművek egyaránt elhangoztak. 2012-ben Japánban Bartók, Chopin és saját műveket játszott, 2013-ban Thaiföldön végzett népzenei kutatómunkát.
A szülővárosában, a már 31. éve minden júliusban megrendezésre kerülő „Zene határok nélkül” Nemzetközi Muzsikustábor és Művészeti Fesztivál keretében, évek óta megszólalnak zenekari művei. Így lesz ez idén is.
Július 29-én a Zenekari-est keretében Concertino zongorára és zenekarra című művének ősbemutatójára kerül sor, Alisa Yajima szólójával.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk