Holnap Iron Maiden-koncert Budapesten

Iron Maiden

Ismét Magyarországon ad koncertet minden idők egyik legfontosabb heavy metál zenekara: a brit Iron Maiden négy év szünet után lép fel kedden a Papp László Budapest Sportarénában, az előzenekar a New York-i thrash metál csapat, az Anthrax lesz.

Az Iron Maiden turnéja, a Maiden England még 2012-ben indult, ennek budapesti állomása a keddi koncert. A csapat ma érkezik Olaszországból óriási felszereléssel, az utazó stáb hetven embert tesz ki.

A mintegy 400 négyzetméteres, kétszintes színpad, valamint a díszletek és a felszerelés beemeléséhez a targoncák mellett kosaras darut is használnak az építéskor. A csapat a legújabb és legjobb minőségű hangtechnikai felszerelést használja.

Az Anthrax kedden 19 órakor kezdi egyórás koncertjét, majd az átszerelés után 20 óra 30 perc körül lép színpadra az Iron Maiden, amely több mint kétórás programmal készül.

A Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son of A Seventh Son turné anyagán alapul, a 2014-es fellépésekre változtattak valamelyest a dalok összeállításán, hogy jobban lefedjék a nyolcvanas éveket. "Valószínűleg most játsszuk ezeket a számokat utoljára élőben" - mondta korábban Bruce Dickinson énekes.

A showban több speciális látvány- és rengeteg pirotechnikai elem lesz, emellett megjelennek Eddie, a brit zenekar hetedik "tagjának" számító zombiszerű teremtmény különböző inkarnációi.

Az idei koncertdátumok az utolsó állomások a Maiden England turnén, amely 2012 júniusában kezdődött az Egyesült Államokban, folytatódott Európában és Latin-Amerikában. A zenekar játszott Brazíliában a Rock In Rio fesztiválon, 60 ezres közönség figyelte az Iron Maident Chilében, a santiagói nemzeti stadionban, 95 ezer néző a Donington Parkban. A Maiden England turné július 5-én fejeződik be az angliai Knebworth-ben, a Sonisphere fesztiválon, addigra már több mint kétmillió rajongó láthatta a show-t.

A rocktörténelem kelet-londoni nehézfiúi eddigi tíz magyarországi fellépésük közül az utolsó 2010-ben a Sziget fesztiválon volt. Az első még 1984-re nyúlik vissza, amikor az egykori Budapest Sportcsarnok parkolójában csaknem 50 ezer rajongó előtt zenéltek a Powerslave-turné keretében.

A 18. századi kínzóeszközről elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, több tagcsere után a klasszikus felállás 1982-re alakult ki. A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturnékkal.

A frontember Bruce Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart, őt öt éven át Blaze Bayley próbálta pótolni. A válságkorszak az időközben négy szólólemezt készített Dickinson visszatérésével fejeződött be 1999-ben, azóta az Iron Maiden töretlen népszerűséggel alkot és turnézik. A legutóbbi - sorrendben tizenötödik - stúdióanyag 2010-ben jelent meg The Final Frontier címmel, ez egy Grammy-t is hozott a csapatnak egy évvel később.

A csapatban Dickinson és Harris mellett Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) szerepel. Az Iron Maident 2005-ben beiktatták a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé, eddig több mint 100 millió lemezt adtak el.

Az Iron Maiden előzenekara, az Anthrax egy több mint 30 éve létező New York-i thrash metál csapat, amely 1996, 2003, 2004, 2005 és 2013 után most lép fel hatodszor Magyarországon. A Scott Ian gitáros által alapított Anthrax először kombinálta a heavy metál, a hiphop és a hardcore punk műfaj stílusjegyeit. Több tízmillió lemezt adtak el világszerte, a thrash metálban a Metallicával, a Megadeth-tel és a Slayerrel együtt alkotja a "nagy négyest".

ATEMPO.sk
forrás: MTI