Második Martosi Szabadegyetem - Színesebb és gazdagabb műsor

Martfeszt

A felvidéki magyarság sorskérdéseire épülő előadások és beszélgetések lesznek a központi elemei a második Martosi Szabadegyetemnek, amely a rendezők szerint a tavalyihoz hasonló családias hangulattal, ugyanakkor fesztiválprogramjában a korábbinál színesebb felhozatallal várja a látogatókat.

A Martosi Szabadegyetemet, hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintája alapján tavaly rendezték meg először, s az már első évadában a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényévé vált. A Komáromhoz közeli Martos község Feszty parkjában, idén július 9-től 13-ig zajló fesztivál programját pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden ismertették annak szervezői.

"A hagyományteremtő cél eléréséről még korai lenne beszélni, de az már biztos, hogy tavaly olyan szilárd alapokat sikerült lerakni, amelyekre az idén bátran lehet építeni" - mondta a programismertetőn Gubík László, a szabadegyetem fő szervezője, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke. Elmondta: az előadók, illetve a zenei és más fellépők tekintetében sok új, ugyanakkor több visszatérő vendége is lesz a rendezvénynek, amely egy nulladik nappal bővült a tavalyihoz képest. Kifejtette: a szabadegyetem második évada során közel száz különböző előadás, kerekasztal-beszélgetés, vitaest, kiállítás, koncert és más program várja a látogatókat.

A tavalyi évben a rendezvény könnyűzenei műsora kizárólag a nagyszínpadon zajlott, a helyszínek száma az idén egy kisszínpaddal és egy népzenei színpaddal is bővül, míg az előadások a tavalyihoz hasonlóan három helyszínen zajlanak majd.

A legjelentősebb bővülés a fesztivál zenei műsorában lesz. A tavalyi év legsikeresebb koncertjeit adók közül hárman visszatérnek. A Tankcsapda rockzenekar (szombat este), a teljesen más műfajt képviselő Muzsikás (csütörtök este) és zárásként a tavaly is fergeteges záróbulit tartott Ismerős Arcok.
Az újak közül a nulladik napon lép színpadra a Budapest Bár, csütörtökön Caramel, pénteken Kállay-Saunders András, szombaton Geszti Péter új csapata, a Gringó Sztár, valamint a Benkó Dixiland Band, vasárnap pedig az Örökség.
Természetesen a felvidéki is képviselteti magát. Itt lesz a Rómeó Vérzik, a 20 év után újra zenélő Klinika, a párkányi MadDogX, Vadkerti Imre és Barátai, a Zsapka-Emmer Duó, a Kicsi Hang, a naszvadi História, az ímelyi Gilotin, valamint a pozsonyi Expired Passport.

A szabadegyetem előadásai a nemzetpolitika témájának vezérfonalát követik. Az előadók névsora még nem végleges, azt azonban már tudni lehet, hogy ismét lesz nemzetpolitikai kerekasztal a négy külhoni magyar régió vezető politikusainak részvételével, valamint - ugyancsak a tavalyihoz hasonlóan - sor kerül a szabadegyetem védnöke, Kövér László országgyűlési elnök és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke közti beszélgetésre is.

A szabadegyetemen ismét teret kap az egyes felvidéki régiók bemutatása, idén a Csallóköz és Garammente jellegzetességeiről lehet majd többet megtudni, a kapcsolódó programok jelentős része a Csemadokkal együttműködve készül s azokban a népi motívumok, a zene és a tánc, valamint a helyi gasztronómia különlegességei kapják a fő hangsúlyt.

A Martfesztre a napi belépő 7 euróba kerül majd, az ötnapos jegy pedig 25 euró lesz. További információkat a szabadegyetem holnapján találnak.

ATEMPO.sk
MTI nyomán