Varnus Xavér filmzenéket hoz Felvidékre tehetséges fiatal művészek kíséretében

Varnus Xavér orgonaművész számos különleges tematikus koncertet adott már. Szerzők tiszteletére vagy éppen ünnep alkalmából.

Ezúttal egy különleges válogatással érkezik Felvidékre, Losoncra. A Cinemusic címet viselő orgonahangversenyen a mozifilmek világából merít az orgonakirály, hogy megmutassa a jól ismert klasszikusok milyen jól szólnak orgonán is.

És mindezt igazán különleges módon teszi. A művész a legtehetségesebb fiatal orgonistákkal egyszerre három orgonán játssza a XX. század kultikus filmzenéit. Ebben lesz partnere Barnkopf Balázs moziorgonán és Elischer Balázs Hammond orgonán.

Felcsendül majd többek közt a Titanic, Rómeó és Júlia, Schindler listája, és a Volt egyszer egy vadnyugat betétdala is. A klasszikus zene sem marad el, két olyan darabot is hallhatunk, melyeket filmbetétként használtak. És persze Bach sem hiányozhat a repertoárból.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-S2VKv7FnBY

 

A koncerten közreműködik még Korossy-Khayll Csongor hegedűn és Szitha Miklós ütőshangszereken. A Cinemusic hangversenyre 2017. október 6-án, pénteken a losonci felújított Zsinagógában kerül sor.

 

Varnus Xavér Budapesten született. Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött. Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol.
1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Koncertjei hatalmas tömegeket vonzanak, bárhol lép is fel a világban. Budapesti zsinagóga-hangversenyei legendásak: alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, hanglemeztörténelmet csinált: egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk