Új monográfia jelent meg Wagnerről

Wagner

Wagnert és művészetét bemutató új monográfia jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. Michael Tanner Wagner című kötete "ideális Wagner-kalauz" – írja Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjét.

"Michael Tanner kezelhető terjedelemben, mégis átfogóan, a tudós megbízhatóságával, ugyanakkor szellemesen, olvasmányosan dolgozta fel hatalmas tárgyát: Wagnert és a zenéjét. Nagy erénye, hogy nem kerüli meg a nehéz kérdéseket, és hogy külön tudja választani az embert és a művészt" – olvasható a könyv fülszövegben Fischer Ádámtól.

A kiadó szerint Tanner könyve több szempontból is kitűnik a Wagner életét és műveit ismertető monográfiák közül, "ugyanis a személyesség, a szellemesség, az átfogó szemlélet és a részletesség benyomását keltő írásmód élvezetes keveréke". Az ismertető szerint a művek elemzésében jól megfér egymás mellett a szellemi, filozófiai háttér és a könnyed anekdotázás, a nagyközönség számára is tökéletesen érthető zenei elemzés.

A kötet életrajzi kronológia mellett válogatott bibliográfiát, szubjektív CD- és DVD-jegyzéket is közöl. A szerző összegyűjtött néhány frappáns idézetet Nietzschétől Thomas Mannon át Richterig, melyekből kiderül, hogyan vélekedtek a 19-20. század neves művészei és gondolkodói a "Wagner-jelenségről".

A Rácz Judit fordításában megjelenő könyvet a Budapesti Wagner-napok Tannhäuser-előadása első szünetében mutatták be a Művészetek Palotája Üvegtermében.

ATEMPO.sk
forrás: MTI