Komáromban indul a Boban Markovic Orkestar és Pápai Joci újévi örömkoncert-sorozata

Újévi örömkoncert-turnéra indul a Boban Markovic Orkestar. A balkáni zene egyik legjelentősebb csapatának hét helyszínt érintő koncertsorozata január 2-án Felvidéken, Komáromban kezdődik és január 9-én Tatabányán zárul. A zenekar a koncertturnén Pápai Jocival egészül ki.

Boban Markovic több éve hagyományosan újévi koncertet ad a budapesti Müpában, a Boban Markovic Orkestar ezúttal január 4-án játszik itt. Emellett fellép január 3-án Veszprémben, 5-én Pécsett, 7-én Miskolcon és 8-án Szegeden is.

A komáromi koncert január 2-án, kedden 19.00 órakor kezdődik a Városi Művelődési Központban. Belépő 18 euró.

Boban Markovic mintegy két évtizede Szerbia legjobb trombitásának számít, a legjelentősebb nemzetközi világzenei magazin, a Songlines szerint ő a világ legjobbja. Magyarországra rendszeresen visszatér és emlékezetes koncerteket ad.

 

 

Budapesten a zenekar a Magyar Hospice Alapítvány javára ad jótékonysági estet. Az alapítvány ezzel a koncerttel köszönti az új évet. Hagyományaikhoz híven ezúttal is különleges produkciót kínálnak: Boban Marković és zenekara mellett magyar művészek is fellépnek.

A Boban Markovic Orkestar a gypsy rézfúvós vonulat képviselője. A szerbiai trombitaművész és zenekara számos zenei díj birtokosa. A kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával többször elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját. Ezután több Kusturica-film, például az Underground vagy az Arizonai álmodozók zenéjét szerezte, és működött közre előadóként. Az ezredfordulóra Európa legnépszerűbb balkáni "rezesbandáját" vezette. Készített lemezt Lajkó Félixszel, majd 2002-ben Frank London (Klezmatics) munkatársa lett. Kutatja és bemutatja a Balkán cigányzenéjének kapcsolódását más zenei műfajokkal és kultúrákkal.

Fia, Marko mindössze 14 éves volt, amikor bekerült a Boban Markovic Orkestarba. A fiatal trombitaművész azóta is a zenekar szólistája és fő zeneszerzője. A 13 fúvóssal felálló zenekar több százezer lemezt adott el világszerte, klub- és fesztiválkoncertek százait adták, rajongók tízezrei követik zenélésüket, bárhol is játszanak Európában. Az együttes hangzása folyamatosan alakul, ma már a dob, a tarabuka is állandóan jelen van.

A turné:

Január 2. Komárom, Városi Művelődési Központ 19:00
Január 3. Veszprém, Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér 19:00 (Pápai Joci nélkül)
Január 4. Budapest, Müpa Budapest, 19:00
Január 5. Pécs, Kodály Központ 19:00
Január 7. Miskolc, Művészetek Háza 19:00
Január 8. Szeged, IH Rendezvényközpont 19:00
Január 9. Tatabánya, A Vértes Agorája 19:00

ATEMPO.sk / MTI