Idén is lesz Palóc Húsvét a Füleki Várban – részletes program

Idén is lesz Palóc Húsvét a Füleki Várban – részletes program

Húsvéthétfőn, április 2-án délelőtt 10.00 órától tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Palóc Húsvét a Füleki Várban. A rendezvény házigazdája, a Füleki Városi Művelődési Központ idén is gazdag programot kínál az érdeklődőknek.

Az idelátogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, gyékényezést, mézeskalács-díszítést, a népihangszer-készítést, továbbá arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó vár rájuk. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás, a Magyar Közösségi Ház udvarán hagyományos disznóvágás gazdagítja a programot, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel.

Itt lesz a budapesti Csángálló Zenekar, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes és a Ďatelinka zenekar Gyetváról, közreműködnek a helyi alapiskolák tanulói, a Foncsik Énekegyüttes valamint a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekesei, a Motolla Kézműves Baráti Kör, a Banyaklub, a Nomád és a Pro Gaudio polgári társulások, illetve a MeseFigurák színjátszó csoport.

A rendezvény keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és A murányi kőedény emlékezete című időszaki tárlat is megtekinthető lesz a vár Bebek-tornyában. Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény a VMK-ban valósul meg. A rendezvény társszervezői a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Csemadok Füleki Alapszervezet.

 

Program

10.00–16.00 Kézműves foglalkozások, ügyességi versenyek, íjászverseny, mesekuckó
12.30–12.40 Ételszentelés
13.00–15.00 Lovagoltatás

12.45–13.15 A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes
13.20–13.50 A Ďatelinka (Gyetva) népzenekar és vendégei
13.55–14.15 Locsolkodás és locsolóversmondás
általános iskola diákjai
Foncsik Énekegyüttes
Jánošík gyermek-néptáncegyüttes énekesei
14.20–14.50 A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes
14.55–15.25 A Ďatelinka (Gyetva) népzenekar és vendégei
16.00–17.00 A Csángálló zenekar koncertje

ATEMPO.sk