Bőséges programot kínál a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban

Bőséges programot kínál a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban

A sokszínű kultúra jegyében szervezik az idei Tarjáni Tavaszt, a következő két hónapban közel hatvan rendezvény szerepel Salgótarján legnagyobb művészeti fesztiváljának programjában.

Salgótarjánban 1988 óta minden évben megrendezik a fesztivált, most május végéig színházi előadások, koncertek, hangversenyek, kiállítások várják a vendégeket, de lesz a programban irodalom, zene és tánc is.

Dániel Zoltán, Salgótarján polgármestere kiemelte, hogy minden korosztálynak kínálnak programokat, és ingyenes rendezvények is szerepelnek a palettán.

A programsorozatot eredetileg az 1984 óta működő nemzetközi dixieland fesztivál köré szervezték ráhangolódásként, ami idén is kiemelkedő esemény lesz. Tóth Csaba fesztiváligazgató közölte: elsősorban a fiatalokat, a középiskolásokat célozzák meg a dzsessz- és dixiemuzsikával, a dzsessztáborban tanuló fiatalok is bemutatkoznak. Lesz szabadtéri V4-gála magyar, szlovák, cseh és lengyel zenekarokkal, és a capella koncert a Szent József-plébániatemplomban.

Simon Lajos, a szervező József Atilla Művelődési és Konferenciaközpont igazgatója; Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház produkciós vezetője és Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke ismertette a több mint félszáz programot.

Koncertet ad Salgótarjánban Rákász Gergely és Rúzsa Magdolna, a Rock Arénában a Road és az Ossian, de a nyitóprogramnak szánt Zorán-koncert a művész betegsége miatt új időpontban kerül megrendezésre.

Irodalmi programokon emlékeznek meg a költészet napjáról és a 195 éve született Petőfi Sándorról is. Április 22-én tartják a Zenthe Ferenc-emléknapot emléktúrával összekötve.

A tíz színházi előadás lesz, fellépnek a Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház művészei, ők A chicagói hercegnőt mutatják be. Két kamaraelőadás is lesz az alternatív RS9 Színház és Vándor Éva jóvoltából, bemutatja Revans című darabját az ExperiDance.

Tizenhat kiállítás nyílik, illetve tart majd ebben az időszakban, köztük Salgótarján, így szeretlek címmel gyermekrajzokból, Stefan Izso fotóművész május 17-én nyíló tárlata pedig a Fotógaléria 491. kiállítása lesz.

Megszervezik még többek között a roma kultúra napját Balázs János gyűjteményéhez kapcsolódóan. A Nógrád Táncegyüttes adja a tánc világnapi gálát április végén, május közepén tavaszi nótagál is lesz.

ATEMPO.sk / MTI