Csík Zenekar, Bikini, Ladánybene 27 – jubilál a Hon-nap Duna Menti Hagyományőrző Ünnep

A 10. alkalommal megrendezésre kerülő HON-NAP az alkalomhoz illően talán még az eddigieknél is gazdagabb műsorral várja Komárom és a környék apraja-nagyját az Igmándi erődbe 2018. június 8-9-én, pénteken és szombaton.

 

 

Pénteken, a 0. napon szokásoknak megfelelően 17.00 órakor megnyitják kiállításaikat, aztán a zene viszi a prímet. 19.30-kor a Bikini együttes, 21.30-kor a Ladánybene 27 lép fel. A két koncert között Anka Gergő és Király András betyárbemutatót tart. A hagyományoknak megfelelően, akik pénteken 18.00 óráig, szombaton 17.00 óráig belépnek az erődbe, azok ingyen tekinthetik meg a programokat. Az Endresz Csoport így kíván hozzájárulni a kultúrához történő ingyenes, széles körű hozzáféréshez. Akik később érkeznek, 990 Ft-ért tekinthetik meg a programokat.

 

 

Szombaton a gyerekeké és hagyományoké a főszerep. Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület ágyúlövése után Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó műsora következik, majd Pályi János bábművész hozza el a kicsik és nagyok nagy kedvencét Vitéz Lászlót, közben észak-és dél-komáromi óvodák – Napsugár Óvoda/Dél-Komárom, Gesztenyés Óvoda/Dél-Komárom, Tulipán Óvoda/Észak-Komárom - mutatkoznak be. Lesz gyermeklovagoltatás a Szőnyi Lovas Sportegyesület közreműködésével, népi gyermekjátszótér és gyermek játszóház Kolonics Istvánné vezetésével. Cságola Mártonnál cérnaképeket lehet készíteni és megtekinteni. A lányokat Fülöp Laura babakészítő kiállítása és kézműves foglakozása várja. A fiúk és a legvagányabb lányok Mózes László által vezetett Lovagi Hétpróbán vehetnek részt, a díj névre szóló oklevél. A Komáromi Lövészklub sátránál lehet bizonyítani, ki mekkora mesterlövész. Még egy kutyás bemutató is belefér az időbe a gyerekek örömére.

A hagyományőrző programot a Brázik Törzs lovasíjász bemutatója nyitja, majd a Tolma Baranta és a Fehér Táltos Dobcsoport eleveníti fel a honfoglaló őseink életmódját, kultúráját, hadviselését. A Fehérvári Szabad Királyi Lovagrend már a későbbi időszak hadkultúrájába enged betekintést.

 

http://www.youtube.com/watch?v=D6RaU9n4ZuI

 

Ha már jubilál a HON-NAP, akkor úgy illik, hogy emlékezetes legyen: fellép Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, Kassai Lajos, a Lovasíjász és a Csík Zenekar. A napot házibulis hangulatban a komáromiak nagy kedvencével, az Elektron Band-del zárják.

A két napon a következő kiállítók várják az érdeklődőket: Nagy László faerezet festő, Bruncz János fafaragó mester, a Szőnyi Alkotókör, Nathalie Grekofski építész-Élő Építészet, És Élő Festészet egy új művészet tükrében című kiállítással, Legát István helytörténész helytörténeti anyagával, Mózes László hagyományőrző, Szőnyeg Artúr I. világháborús emlékkiállítással, valamint a rendező Endresz Csoport, a névadójáról készített tablókiállítással.A napot kézműves- és régiségvásár színesíti.

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk