Jubilál az Alsószeli Jurtanapok fesztivál – itt az első fellépő

Alsószeli Jurtanapok

Tizenötödik alkalommal rendezik meg idén az Alsószeli Jurtanapokat. A Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem június 28-a és 30-a között ezúttal is különleges programokkal várja majd az érdeklődőket.

„Szinte hihetetlen, hogy már ennyi év eltelt az első Jurtanapok óta. A Zele törzs tagjai és a fáradhatatlan önkéntesek 15 éve teszik lehetővé, hogy június utolsó hétvégéjén Alsószeliben találkozzon a felvidéki és más tájakról származó magyarság apra-nagyja.

Ennyi év alatt mondhatni felnőtt egy generáció. Vannak segítők és törzstagok, akik az első Jurtanapok ideje alatt még a világon sem voltak, most pedig szívvel lélekkel dolgoznak azon, hogy a fesztivál ideje alatt minden menjen, mint a karikacsapás.”

Március első napján pedig eljött az ideje annak, hogy megmutassák, idén mivel kezdődik a fesztivál. Péntek este Ferenczi György és az 1-ső pesti Rackák zenélnek majd a szórakozni vágyóknak.

 

 

A világ egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György nevével fémjelzett 1-ső Pesti Rackák (korábbi nevükön Rackajam) jól ismert a felvidéki közönség számára.

Az együttes koncertjei mindig fergeteges hangulatúak és különleges hangzásvilágúak. Műsorukban összeolvad a magyar kultúra és a rock and roll, jól megfér egymás mellett a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, vagy épp Hendrix zenéjével. Erőteljes produkcióikban kiválóan elegyítik a bluest a népzenei elemekkel; népdalok, megzenésített versek és saját szerzemények gazdagítják a repertoárt.

A név változott, de a zenei stílus nem, mint ahogyan maradtak a zenekar tagjai is:

Ferenczi György (szájharmonika, hegedű, ének)
Apáti Ádám (Wurlitzer zongora, basszusgitár, ének)
Pintér Zsolt (mandolin, ének)
Bizják Gábor (Wurlitzer zongora, kürt, ének)
Jankó Miklós (cajon, ének)

 

Várnák tehát idén is mindenkit oda, ahol már a hagyományőrzésnek is hagyománya van! Oda, ahol csak igazi zene szól, az is hajnalig! Oda, ahol az ugrálóvár szalmából készül! Oda, ahol a legfinomabb lepény sül!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk