Kezdődik a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban

Dés László koncertjével csütörtökön kezdődik a Tarjáni Tavasz, Salgótarján legnagyobb művészeti fesztiválja, amelynek május végéig tartó programjában több mint ötven rendezvény szerepel.

Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere a fesztivál sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Tarjáni Tavasz jó hívó szó lehet az ország más részein élők számára is.

A városban 1988 óta minden évben megrendezik a fesztivált. Balogh Katalin, a főszervező Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az idei programból kiemelte

Dés László és Básti Juli nyitókoncertje mellett a Dumaszínház előadását Dombóvári Istvánnal és Aranyosi Péterrel, a Palócföldi táncháztalálkozót a Csík Zenekarral, valamint az idén 35 éves Nemzetközi Dixieland Fesztivált, amelyen a V4-ek a zene mellett a gasztronómiában is bemutatkoznak majd. A "KultKaland" mottójú fesztiválon fellép Hernádi Judit is, aki zenés délutánra várja a látogatókat a városi sportcsarnokban.

A Sissi legendája című előadással mutatkozik be az Experidance Produkció, a fiatalokat a Valahol Európában című musical, a gyerekeket a Bartók Béla zenéjéhez közelebb vivő Mikrokozmosz várja - tette hozzá Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója. Mint mondta, először lesz a programban opera: a Magyar Állami Operaház Puccini Itáliája című gálaműsorát láthatja a közönség Salgótarjánban. A Gergely Theáter pedig Fényes Szabolcs szerzeményeit szólaltatja meg. A színház saját premierje lesz a Pillantás a hídról, a Veszprémi Petőfi Színház a Holt költők társaságával vendégszerepel a fesztiválon.

A Nemzetközi Dixieland Fesztivál 35 évéről Berki Tamással és Tóth Csaba fesztiváligazgatóval szerveznek beszélgetést, és plakátkiállítás is nyílik. Az április 28-án kezdődő dixie-fesztiválra Salgótarjánba érkezik a Group'n'swing a Gengszterkorzóval, lesz Visegrádi gála a Fő téren és gospelkoncert a plébániatemplomban.

Salgóbányán megrendezik a hagyományos Zenthe Ferenc-emléknapot, új elem lesz az emlékhelyek napja keretében a Vásártértől a December 8. térig című történelmi kirakójáték. A húsvéti és gyermeknapi események mellett városi ünnepségen és irodalmi kávéházban emlékeznek meg a költészet napjáról, a tánc világnapi gálán a Nógrád Táncegyüttes lép fel.

Kolozsvári Grandpierre Miklós alkotásait nézhetik meg az érdeklődők a József Attila Művelődési Központban, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Bálint Ágnes-emlékkiállítást és - a Salgótarján kincsei sorozatban - a Novohrad-Nógrád Geoparkot bemutató tárlatot láthat a közönség.

A Dornyay Béla Múzeum májusban az 1919-es salgótarjáni honvédő harcokra emlékezve szervez konferenciát, majd a 35. Tavaszi Tárlattal zárul a Tarjáni Tavasz programsorozata május 25-én.

ATEMPO.sk / MTI