Megjelent a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze

Megjelent a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze

Új albummal jelentkezik a Hungarian FolkEmbassy & Barátai. A hanglemez a Lajkó Félix & Vołosi, a Szent Efrém Férfikar, valamint a Fekete-Kovács Kornél - Kuba Stankiewicz Duó által fémjelzett Felczak-lemezek sorozat negyedik darabja.

A Junior Prima díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által vezetett, a magyar népzenét és kultúrát a világ négy kontinensén képviselő Hungarian FolkEmbassy zenei együttműködéseinek lenyomata az együttes harmadik lemeze.

A hanglemezen szerepel az Európa-szerte ismert zenészekből álló Musica Profana régizenei együttes Andrejszki Judit vezetésével, állandó és ebből az alkalomból meghívott vendégek, a magyar és a lengyel népzene kiemelkedő képviselői, valamint egy-egy magyar és lengyel színművész, többek között Bognár Szilvia, Kubinyi Júlia, Navratil Andrea, Andrzej Mastelarz, Jacek Hałas, Juhász Zoltán, Nyitrai Tamás és Zrinyi Gál Vince.

A Felczak-lemezek a zenén keresztül mutatják be a lengyel és magyar nép barátságát, amely a történelmi múltban gyökerező érzelmekből, gondolkodásmódból és a közös értékrendből táplálkozik.

 

 

A felvételek 2019-ben Budapesten és Varsóban készültek. A dalszövegek és fordításaik megtalálhatók a Hungarian FolkEmbassy és a Philidor Intézet honlapjain.

 

DALLISTA

1. „Atyáink Istene e kettőt egyesítse” – Egy kurp népdal és erdélyi menyasszonykísérők Báthory István lengyel királlyá választása és a magyar–lengyel dinasztikus házasságok tiszteletére
2. Balassi Bálint: Harminckettődik, Áldj meg minket, Úristen – egy lengyel ének igéről igére és ugyanazon nótára * Chorea Pollonica (Lőcsei tabulatúrás könyv)
3. „Przyjechał Jasieńko z dalekiej krainy” – egy lengyel népballada Lublin környéki és magyar dallamokra
4. Marcin Mielczewski: Canzona Prima à 2 * 3 Currant (Vietorisz-kódex)
5. „Mindvégig Veletek voltunk” – bonchidai és szászcsávási muzsika, valamint katonanóták az 1848/49-es magyar szabadságharc lengyel légionistáinak tiszteletére
6. „Fel is van nyergelve, fel is kantározva…” – egy kurp és egy somogyi népdal az 1939-ben Magyarország által befogadott lengyel menekültek és a II. világháború alatt a világon legálisan egyedül Balatonbogláron működő lengyel középiskola emlékére
7. Hegyi népek muzsikája - gurál és gyimesi dallamok
8. Wacław Felczak kedvenc kolendája és egy mezőségi karácsonyi ének
9. Lengyelország Királynője, Magyarok Nagyasszonya

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Bézsenyi Zsolt