Új lemez és karanténklip a 15 éves Kiscsillag zenekartól + egy mese

Új lemez és karanténklip a 15 éves Kiscsillag zenekartól + egy mese

Alapvetően személyes dalok csokrát kapja a hallgató az idén 15 éves Kiscsillag hatodik lemezén. A napokban megjelent Tompa késekről a zenekar alapítója, vezetője, Lovasi András beszélt.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy szövegvilágát tekintve ez a lemez a lírai énem sikítása. Saját életem nem adna okot arra, hogy így lássam a dolgokat magam körül, ettől függetlenül soha nem voltam az a típus, aki nagyon optimista saját vagy mások életét tekintve" - mondta az énekes, gitáros, dalszerző.

A szövegekben téma a társas kapcsolatok világa is, szintén nem túl vidám hangon. Megjegyezte: saját életében azt látja, hogy 50 év felett, családosként a barátságok sem ugyanazok, mint annak előtte, ami egyszerre fájó, ugyanakkor természetes is.

A lemez egyik kulcsdala a Szabad elő. Az énekes kitért arra, hogy a lemezhez kapcsolódik egy novella, amely hangoskönyvként is hallható a tompakesek.hu oldalon Lovasi felesége, Földes Eszter színésznő előadásában.

 

A MESE:

 

A szövegek hangulati mélységei gyors, dinamikus, pörgős rockzene mellett szólnak. Bár a Kiscsillag legutóbbi anyaga, a három éve megjelent Semmi konferencia dalainak artisztikus hangulata vagy a frontember tavalyi szólólemeze, a Tűzijáték délben akusztikus hangzása nem ezt ígérte, Lovasinak természetes volt, hogy a következő lemez zeneileg rockosabb, durranósabb lesz. "Most ezt kívánta a többi zenekari tag immunrendszere is".

A tizenegy dal (a rejtett számként elhangzó Ugatóssal együtt tizenkettő) közül néhány már öt évvel ezelőtt szerepelt az Idáig tudom a történetet című műsorban, A ragadozó szádat akkor Németh Juci énekelte.

"Lehívtam Falusi Mariannt a pécsi stúdiómba, hogy az előző lemezen, a Semmi konferencián szereplő Dzsenifert felénekelje a Kiscsillag 15. születésnapi projektjéhez kapcsolódva. Megkértem, csinálja meg A ragadozó szádat is, ami egy női dal volt. Egy ideig úgy tűnt, ez a verzió kerül a lemezre, de azt éreztük, a többi dal között ebben a formájában nem működik, ezért énekeltem fel én, picit férfiasított szöveggel. Közben elég beteg voltam, az Ugatósban hallható, ahogy köhögök" - mesélte Lovasi András.

 

Kiscsillag

 

A Tompa kések című lemezen Leskovics Gábor (gitár) és Szesztay Dávid (gitár, billentyűs hangszerek) is énekel egy-egy dalt, mellettük még Erős Márton (basszusgitár) és Bajkai Ferenc (dob, ütőhangszerek) tagja a Kiscsillagnak. A zenei producer Lázár Domokos, az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek frontembere volt, a lemezborító és az anyaghoz kapcsolódó vizuális világ Vetlényi Zsolt festőművész érdeme, a címadó dal klipje is erre épül. Ő készítette az utolsó Kispál-album, a 2004-es Én, szeretlek, téged borítóját. "A gyűjtők számára meg fog jelenni egy könyv is, ebben az ő képei illusztrálják a dalszövegeket és benne lesz a novella és a CD is" - tette hozzá Lovasi András.

A Kiscsillag tavaszi lemezbemutató turnéja a koronavírus-járvány miatt elmarad, a visszatérés a nyári fesztiválszezon közepére talán elképzelhető. A 15. születésnapi koncertet október 1-re a Budapest Parkba tervezik.

"Otthonról, a tagok telefonjairól csináltunk egy videót a Nem szégyellemhez, és talán lesznek stúdiókoncertjeink is élőben közvetítve" - jegyezte meg Lovasi András.

Nézzétek meg az új karanténklipet:

 

 

A 2005 óta létező Kiscsillag korábbi stúdiólemezei: Greatest Hits Vol. 1 (2006), Örökre szívembe zártalak (2009), Néniket a bácsiknak! (2011), Szeles (2014), Semmi konferencia (2017).

EZ, ATEMPO.sk / MTI