Folk otthonra – online programsorozat indult

Folk otthonra – online programsorozat indult

Varga Zoltán László táncoktató, kulturális szervező egy újszerű hagyományőrző kezdeményezéssel, a FolkOtthonnal jelent meg az online-térben. A programsorozat hamar népszerűvé vált sokak otthonában, így a szervezők a folyamatos bővítésén dolgoznak.

Az ötletgazda ajánlása:

„Három héttel ezelőtt még a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében dolgoztunk párommal New Jersey államban, táncot oktattunk. Egy texasi bemutatóról érkeztünk haza, amikor szembesültünk a koronavírus okozta káosszal. Közösségi programjainknak vége szakadt, így elhatároztam, hogy a saját Facebook oldalamon indítok be egy online táncoktatást. A tervet mérlegeltük, végül egy külön oldalon indítottuk be az elképzelést, a FolkOtthon névválasztást az ismert helyzet motiválta.

Az alapötletet viszont kibővítettük, s más népművészeti területen tevékenykedő szakembereket is bevontunk az akcióba. Hamar elterjedt az oldal híre, s olyan nevek csatlakoztak hozzánk, mint Berecz István, Aranysarkantyús néptáncos és Paár Julcsi, aki számos nép- és világzenei formációban szerzett nevet, s ezúttal csatornánkon az énekoktatásra adta a fejét. A Hagyományok Házából Klitsie-Szabad Boglárka önként jelentkezett mesemondásra. A névsor az idő múltával bővült, immár a vendégeink sorában köszönthetjük Berecz András ének- és mesemondót és Szalóki Ági előadóművészt.

Kialakult az oldal rendje is, heti két alkalommal kalotaszegi legényest oktatunk kezdőknek, a széki sűrű és ritkatempót szintén a kezdőknek ajánljuk. A virtuóz széki legenda, Tamás Márton ’Kántor’ táncából a középhaladók okulhatnak, s a már említett Berecz István az inaktelki legényest ismerteti meg, Paár Julcsival pedig a buzai dalok tanítójaként találkozhatunk hétről-hétre.”

TOVÁBBI ONLINE PROGRAMOK ITT

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk