100 éve született Zenthe Ferenc – ezeket a filmeket nézhetjük a héten

Száz éve, 1920. április 24-én született Zenthe Ferenc Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Ebből az alkalomból április 20–26. között a közmédia több csatornája is filmekkel, műsorokkal emlékezik meg a nemzet színészéről.

Minden este Zenthe! – ezzel a szlogennel indít különleges programsorozatot Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az m3.hu. Az április 20–26-ig tartó időszakban legnépszerűbb televíziós és színpadi munkáiból nyújtanak át egy csokrot a rajongóknak, amelyből kedvükre válogathatnak. A Játék a kastélyban restaurált változatában, a Szentivánéji álom, az Ezüstlakodalom és A nap, amelyen a pápát elrabolták című előadásokban sokoldalú színpadi munkásságát idézi föl a csatorna.

Az évtizedek alatt ikonikussá vált televíziós műsorokból, sorozatokból is válogatást kaphatnak a nézők: többek között a Családi kör, a Zsaruvér és csigavér a Színház az egész… és A Tenkes kapitánya – utóbbi nagyfelbontású (UHD) kép- és hangrestaurált változatban – látható az m3.hu kiemelt kínálatában. A színművész pályájával pedig a Mestersége színész című portréműsor segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Az M5 csatorna április 24-én, Zenthe Ferenc születésének napján tűzi műsorra 20.30-tól a 2X2 néha 5 című vígjátékot. Április 25-én, szombaton 13.40-től adja le az Örökös Tagság – Zenthe Ferenc című portréfilmet, majd rögtön ezután, 14.30-tól következik A csodadoktor, melyben Döngicsér szerepében láthatják a nézők a színészóriást.

A Duna TV április 24-én este 20.30-tól vetíti a Szerelem csütörtök című filmet, melyben Zenthe Ferenc és partnere Takács Mária egy fiatal házaspárt alakít. Kettejük kalandjait követhetjük végig az 1959-es vígjátékban.

 

A Dankó Rádió április 24-én, pénteken Derűs napot! című reggeli műsorában Tarnai Kiss László emlékezik meg a nemzet színészéről, a Jó ebédhez szól a nóta című adásban pedig Zenthe Ferenc-idézettel tisztelegnek a szerkesztők a művész előtt. A Szívküldi szívnek szívesen kívánságműsorban felcsendül A Tenkes kapitánya legendás zenéje, Vujicsics Tihamér szerzeménye. Április 25-én a Jó pihenést! című hétvégi reggeli adásban pedig egy archív interjúrészlet hallható majd, melyben maga Zenthe Ferenc mesél életéről és hitvallásáról.

A Kossuth Rádió szintén több műsorában megemlékezik a művészről. Április 24-én a Napközben című adásukban ifj. Zenthe Ferenccel, a színészlegenda fiával hallható majd egy interjú, és a Kalendárium is tiszteleg a munkássága előtt. Továbbá a pénteki Esti mese Zenthe Ferenc jól ismert hangján fog szólni. Április 26-án, vasárnap pedig a Gondolat-jel című műsorban bemutatkozik a róla elnevezett salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

ATEMPO.sk / MTVA