Lehár 150 - Lehár Ferenc születésnapján online nézhetjük az operettgálát Komáromból

Lehár 150 - Lehár Ferenc születésnapján online nézhetjük az operett gálát Komáromból

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nincs lehetőség nyilvános rendezvények szervezésére. A Komáromi Városi Művelődési Központ ezért egy színvonalas gálával kedveskedik Lehár Ferenc kerek jubileuma alkalmából.

Születésnapján Lehár 150 címmel operettgála kerül megrendezésre, melyet 2020. április 30-án, csütörtökön 18.00 órától közvetítenek az intézmény Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

A műsorban közreműködik Becse Szabó Ilona, Gál Tamás, Nagy István és a Beliczay Trió (Jozef Horváth, Lakatos Róbert, Rácz Csaba). Műsorvezető Rák Viktória.

 

 

Lehár Ferenc zeneszerző, operettkomponista, karmester 1870. április 30-án született Komáromban. Előadói pályafutását színházi hegedűsként kezdte, emellett egy katonazenekarban is játszott 1899-ig. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett, és meghatározta további munkásságának fő irányvonalát. Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

EZ, ATEMPO.sk