A Virtuózok kanadai koncertje először látható online, Hétfőn Hétkor

Magyarország Kanadai Nagykövetsége és Torontói Főkonzulástusa meghívására, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Virtuózok Kamaraegyüttes 2019 novemberében Kanadában turnézott, három nagyvárosban összesen öt koncertet adtak. Toronto, Ottawa, Montréal zeneszerető közönsége hatalmas lelkesedéssel fogadta a magyar fiatalokat.

Ahogy Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke fogalmazott:

“csodálatos lehetőség ez fiatal együttesünknek, szólistáinknak. A kanadai turnét történelmi jelentőségűnek tartjuk a Virtuózok pályafutásában.”

Az együttes művészeti vezetője, Szüts Apor átiratában a magyar és a nemzetközi zeneirodalom ismert darabjai csendültek fel.

 

Virtuózok

 

A Virtuózok Facebook-oldalán minden hétfőn este 7 órakor online koncertet sugároznak az eddig nem publikált anyagokból válogatva. Ma este a torontói Classical FM stúdiójában felvett koncertet lehet megnézni.

Az együttes Kanadában fellépő tagjai:

Bácsy-Schwartz Zoltán (hegedű)
Bánkövi Bence (cselló)
Csabay Zsuzsanna (fuvola)
Koppán Kata (brácsa)
Korb Vanessza (hegedű)
Liszkay Leonóra (fuvola)
Lugosi Dániel Ali (klarinét)
Puporka Jenő (nagybőgő)
Szüts Apor (zongora)
Várady Gyula (hegedű)

 

 

A koncert műsora:

Kodály: Intermezzo
Bach: d-moll hegedűverseny két hegedűre BWV 1043
Ian Clarke: Hipnózis
David Popper: Tündértánc
Saint-Saens - Heifetz: A hattyú
Bernstein: Mambo (a West Side Story-ból)
Szüts Apor: Groteszk Tango
Kovács Béla: After You, Mr. Gershwin!
Brahms: 1. magyar tánc.

 

Virtuózok műsorban a jeles művészekből, zenei szakemberekből álló zsűri briliáns tehetségeket fedezett fel. A cél az volt, hogy ezek a fiatal klasszikus zenészek ne kallódjanak el, hanem lehetőségük nyíljon a szakmai tovább fejlődésre, koncertezésre, együtt muzsikálásra. Ennek érdekében hozták létre a Kis Virtuózok Alapítványt, amely mindabban segít, ami egy zenei pályára készülő ifjú tehetség számára szükséges.

Az alapítvány keretein belül működik a Virtuózok Kamaraegyüttes, amelynek tagjai az immár 5 éve töretlen sikerrel, évente ismétlődő TV-műsor legkiválóbb felfedezettjei. Az együttes célja, hogy híres klasszikus zeneszámokat érdekes átiratban, a megszokottól eltérő hangszerelésben, magas színvonalú, mégis szórakoztató interpretációban adjon elő. A Virtuózok Kamaraegyüttes vezetője Szüts Apor, 26 éves zongorista, zeneszerző és karmester. A programban szereplő kompozíciók az ő adaptációi az együttes hangszerösszeállításának, fiatalos, innovatív szellemének megfelelően. A Virtuózok Kamaraegyüttes a klasszikus zene magas kultúráját kívánja átadni a jövő új generációinak, korszerű formában.

ATEMPO.sk