Roxette-koncert jövő májusban Budapesten

Roxette

Jövő tavasszal ismét Magyarországon ad koncertet a Roxette. A nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres svéd popduója az európai turné keretében 2015. május 19-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

A zenekar jelenleg Oroszországban, a balti államokban és Finnországban koncertezik teltházas aréna-turnéjával, majd rövid szünet után 2015 februárjában Ausztrália és Új-Zéland a következő célállomás. Európába visszatérve, a milánói premier után néhány nappal, május 19-én játszik Budapesten a Roxette.

"A közönségtől kapott visszajelzések csodálatosak és alig várjuk, hogy ismét találkozhassunk a rajongókkal. Boldoggá tesz minket, hogy láthatjuk őket szinte egész Európában" – mondták el az együttes tagjai, Marie Fredrikson énekesnő és a zenéért felelős Per Gesslé.

 

 

A Roxette az elmúlt negyedszázadban 33 slágerlistás kislemezt és több mint 75 millió eladott albumot produkált. A csapat Fredriksson súlyos betegsége miatt hosszú időre leállt, 2011 márciusától azonban - tíz év szünet után - ismét világkörüli turnéra indult.

Marie és Per a hetvenes évek végén találkozott: a zenész az egyik legnépszerűbb svéd popcsapatban, a Gyllene Tiderben játszott, az énekesnő pedig szólókarrierjét építette. 1986-ban döntöttek a közös munka mellett, első kislemezük, a Neverending Love Svédországban azonnal sláger lett, debütáló albumukkal, a Pearls of Passionnel pedig megalapozták hazai népszerűségüket.

A Roxette 1987 karácsonyára időzítette az It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted) kiadását, majd 1988-ban megjelent a második album is Look Sharp! címmel. Egy amerikai cserediák, miután Svédországból visszatért az Egyesült Államokba, eljuttatta a The Look kislemezt a minneapolisi KDWB rádiónak. A dal gyorsan népszerű lett, holott a lemez addig meg sem jelent a tengerentúlon. A számot aztán 1989-ben adták ki Amerikában és márciusban már vezette a slágerlistát. A második listavezető dal a Listen To Your Heart lett a tengerentúlon, a Look Sharp! című album pedig több mint 8 millió példányban fogyott el az év végéig.

 

 

Miután átdolgozták az It Must Have Been Love-ot (a karácsonyi részeket kihagyták), ez a dal lett harmadik listavezető kislemez Amerikában. A szám a Micsoda nő című mozifilm egyik betétdala is volt és az egész világon hetekig uralta a listákat. 1991-ben jelent meg a harmadik Roxette-album, a Joyride. A címadó kislemez vezette az amerikai és még tucatnyi ország slágerlistáját; a Join The Joyride elnevezésű turnén a csapat 108 koncertet adott Európában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában.

A negyedik albumról, az 1992-ben kiadott Tourismról a How Do You Do lett sláger, majd 1993-ban a Roxette első nem angol anyanyelvű csapatként adhatott akusztikus koncertet a Music Television Unplugged-sorozatában. 1994-ben jött az ötödik album, a Crash! Boom! Bang!, rajta a Sleeping In My Carral. A második világkörüli turné eljutott Dél-Afrikába, Kínába és Japánba is.

1998-ban jelent meg a hatodik album, a Have A Nice Day, 2001-ben pedig a következő, Room Service. Egy évvel később Marie összeesett otthonában: kórházba szállították, ahol agydaganatot diagnosztizáltak nála. Betegsége miatt a Roxette 2008-ig gyakorlatilag leállt. Per szólóalbumot adott ki, és régi csapatával, a Gyllene Tiderrel dolgozott. 2006-ban egy négy CD-ből és két DVD-ből álló Roxette-doboz jelent The RoxBox címmel, amelyen a legnagyobb slágerek mellett kiadatlan felvételek, demók, koncertfelvételek és videók szerepeltek.

 

 

2009 tavaszán Per európai turnéra indult, ahol Roxette-számokat is játszott. Marie Amszterdamban két szám erejéig újra színpadra lépett vele, majd nem sokkal ezután bejelentették, hogy folytatják: 2011 tavaszán európai turnéra indulnak és azóta két új albumot is kiadtak.

A 2011-ben megjelent Charm School, rajta a She's Got Nothing On (But The Radio) című kislemezzel ismét felkerült a slágerlisták élbolyába. Koncertsorozatuk kétszer megkerülte a földet, 153 koncerten összesen 1,5 millió ember előtt játszottak. A 2012-ben megjelent Roxette-album címe Travelling volt.

A Roxette idén októberben kezdte legújabb turnéját, amely egészen a csapat 30 éves fennállásának jubileumáig, 2016-ig fog tartani, ezért a koncertkörút címe The XXX Anniversary Tour.

ATEMPO.sk / MTI