Komáromban ad koncertet Pál István Szalonna és bandája

Komáromban ad koncertet Pál István Szalonna és bandája

A Komáromi Jókai Színház és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ következő koprodukciós rendezvényére készül. 2020. július 12-én, vasárnap 18.00 órától a magyar népzenei élet egyik legjelentősebb zenekara, az idén tizenöt éves Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet, megemlékezve ezzel Trianon 100. évfordulójáról is.

Pál István Szalonna és Bandája nem ismeretlen a komáromi közönség számára, hiszen már a korábbi években is koncerteztek Felvidéken.

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb muzsikái, az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás.

40 éves Pál István „Szalonna” népzenész

Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak emellett az elmúlt években nagy sikerrel léptek fel mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyarország küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly, walesi herceg és

Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a koncert után a következőket mondta, “Zene, melyben benne van a magyar nép szíve, lelke”.

 

 

Az elmúlt években három nagylemezük jelent meg, az Örömzene, a Népzene a Kárpát-medencéből és az Útravaló című albumok. Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el. A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festival-on minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott “Fölszálott a páva” népzenei vetélkedőjén is nagy elismerésben részesültek, mint a verseny házigazda zenekara.

A zenekar énekesnője, a Váczi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a “Népművészet Ifjú Mestere”, Pál Eszter. Pál Istvánt a zenekar vezetőjét , 1992-ben “Pro Cultura Hungarica“ díjjal tüntették ki a magyar kultúra megérzéséért, 1999-ben a “Népművészet ifjú mestere“ címet vehette át , 2006-ban a Magyar Rádió eMeRTON díjjal jutalmazta és még ebben az évben az „Artisjus“ Az év előadójának választotta. 2015 március 15-én az Emberi Erőforrás Miniszterétől a legkiemelkedőbb zenei kitüntetést vehette át, a Liszt Ferenc díjat. Az elmúlt esztendőkben a zenekar három tagjával, Karacs Gyulával és Doór Róbertel és Gombai Tamással a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehették át zenei munkásságukért.

Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják a kárpát-medence legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.

A zenekar tagjai:

Pál Eszter (ének)
Pál István Szalonna (hegedű)
Gombai Tamás (hegedű)
Karacs Gyula (brácsa)
Ürmös Sándor (cimbalom)
Gera Attila (fúvós hangszerek)
Doór Róbert (nagybőgő)

Pál István Szalonna és bandája jótékonysági népzenei koncertjére a Komáromi Jókai Színházban kerül sor, 2020. július 12-én 18.00 órakor, jegyek még korlátozott számban kaphatóak a színház jegypénztárában, vagy a koncert előtt egy órával is megvásárolhatók 10 euróért.

A koncert bevételét a komáromi kulturális élet két legfontosabb intézményének támogatására ajánlották fel a művészek.

ATEMPO.sk