Tizedszer is pirkadattól pitymallatig tartó zenés lakomára invitálnak a hodosiak

Az idei Nemeshodosi Nagy Lakoma megrendezése, hasonlóan számos eseményhez, kérdéses volt, augusztus 15-én így mindenekelőtt azt ünnepelhetjük, hogy a hosszú tavaszi hónapok után a nyarat ismét együtt tölthetjük közelebbi és távolabbi ismerőseinkkel.

A másik, hogy idén 775. éve annak, hogy Nemeshódos község nevét először említették a korabeli írásos dokumentumokban – 1245-ben még Hodusként, majd 1278-ban már Hodosként.

Végül, de nem utolsó sorban 10. alkalommal kerül megrendezésre a Nemeshodosi Nagy Lakoma, amely a célból indult útjára egy évtizeddel ezelőtt, hogy a falusiak vendégül láthassák saját földijeiket, illetve a tágabban értelmezhető régió polgárait.

A község és a Klikk Out polgári társulás által közösen szervezett rendezvény évről évre felhívja a figyelmet az aktívan együtt töltött idő jelentőségére. Ez magába foglalja a testmozgást, kikapcsolódást, a vidám és önfeledt közös főzést és lakomázást, naphosszat tartó mókát és kacagást.

 

Nemeshodosi Nagy Lakoma

 

A mulatság már a reggeli órákban elkezdődik a futóversennyel, ami ezúttal is jótékony célt szolgál. Elmondhatjuk, hogy Méry Ádámkáért csörtet, ki korán ébred. A futóverseny tetszőleges nevezési díjaiból származó teljes bevételt ugyanis a myotubuláris myopáthia nevű, izomgyengeséggel és légzési nehézségekkel járó öröklődő genetikai betegségben szenvedő kisfiú rehabilitációjára ajánljuk fel. Jelentkezni nyolctól lehet, a futás kilenckor kezdődik.

Hasonlóképp a főzőversenyre is, melyre három fős álomcsapatok jelentkezhetnek. Tereljék a legerősebb felállást a tűz köré, a legfinomabb ötleteiket pedig a bográcsba! A nevezési díj 25 euró, amiért hús és fa, pad és ernyő jár a csapatoknak.

Hagyományaink, háztáji termékeink, a vidéki termelők és kreatívok ugyancsak mind-mind teret kapnak a Nemeshodosi Lakomán, hogy gazdát cserélhessen a szeretet, a szív és a jószándék. A termelői piacon kertjeink terményei, házi készítményeink, kézműveseink alkotásai és régiségeink is megtalálhatók majd, érdemes a legnagyobb kosárral kilátogatni!

A futó- és főzőverseny résztvevői mindemellett belépőt is kapnak a lakoma esti programjaira. Jegyek ára elővételben 8 euró, a kapunál 10 euró.

A lakomán a kora délutáni óráktól zengeni fog a nóta, fellép a Citera zenekar, Szlezák Erika és vendégei, a Csallóközi Táncegyüttes, a Megmaradásunkért kultúrcsoport, továbbá a Varkocs, a NowEmber, Nagy Noémi és Lőrincz Roland, végül a legendás, idén 30 éves Republic koncertje következik, míg éjfélt nem üt az óra.

RÉSZLETES PROGRAM ITT

Miután a zenekar alapító frontembere, Bódi László / Cipő hét évvel ezelőtt távozott közülünk, a Republic megmaradt tagjai felálltak és folytatták. Emlékét az általa írt dalok őrzik, az együttes hírnevét pedig az azóta eltelt időszak három új lemezével öregbítik.

A nagykoncert után tombolahúzás következik, majd Bíró Tomi gondoskodik arról, hogy akinek még benne maradt a lábában a boogie, a hajnali órákig alaposan kimozoghassa.

A szervezők a Nemeshodosi Nagy Lakoma kezdeteitől arra törekszenek, hogy a látogatók ne egy bármely hétvégén meglátogatható falunapra érkezzenek, hanem egy olyan rendezvényre, amit még hosszú ideig megemlegetnek!

ATEMPO.sk