Boldog, szép napok? - Online könnyűzene-történeti konferenciát rendeznek (+ a program)

Boldog, szép napok? - Online könnyűzene-történeti konferenciát rendeznek (+ a program)

Könnyűzene-történeti konferenciát rendez az NKA Hangfoglaló Program november 17-én a Budapest Music Centerben, az előadásokat online is lehet majd követni.

A "Boldog, szép napok?" - a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferencia a rendszerváltás átmeneti éveit vizsgálja.

Az előadások fókuszában a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliumának megszűnésétől a magánkiadók tündöklését és bukását is magában foglaló évek állnak, az utolsó Németh-kormány, az Antall-, a Boross- és a Horn-kabinetek ideje, amikor a régi romjain lerakták az új rendszer alapjait.

Az előadások végigkövetik a sajtóviszonyok átrendeződését, és vizsgálják a születő harmadik köztársaság kultúrpolitikájának legfontosabb irányait is. M. Kiss Sándor történész az 1980-as évek kultúrpolitikájáról fog beszélni, Jávorszky Béla Szilárd a fővárosi klubélet átalakulásáról. Csatári Bence az Országos Rendező Iroda rendszerváltáskori történetét tekinti át. Több előadás foglalkozik a vidéki zenei színterek - Debrecen, Pécs, Sopron, Eger és Szeged - "megküzdési" stratégiáival is.

A tanácskozást egy pódiumbeszélgetés zárja, amelyen Lévai Balázs Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dö tagját, Nagy Ferót, a Beatrice frontemberét és Németh Alajost, a Bikini basszusgitárosát faggatja majd arról, mit jelentettek számukra az átalakulás évei.

A konferenciát élőben online a Hangfoglaló Program közösségi média oldalán lehet majd követni, az előadások szövege a tervek szerint kötetben fog megjelenni.

ITT NÉZD ONLINE

 

A konferencia tervezett programja:

I. szekció

10.00–10.10 Megnyitó – köszöntőt mond VASS Norbert, az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának vezetője

10.10–10.30 M. KISS Sándor: A fékek lazulása – Kultúrpolitika a nyolcvanas évek Magyarországán

10.30–10.50 BAJNAI Zsolt: Változó sajtóvilág – A hazai sajtóviszonyok átrendeződése 1986 és 1997 között

10.50–11.10 JÁVORSZKY Béla Szilárd: A Lyukból a romkocsmákig – A fővárosi klubélet átalakulása a kilencvenes években

11.10–11.30 CSATÁRI Bence: Az Országos Rendező Iroda története a rendszerváltás idején

II. szekció

12.00–12.20 ROZSONITS Tamás: „Káosz és zűrzavar” – rock és környéke Sopronban az átmenet éveiben

12.20–12.40 CSERTEG István: Álmodozások kora – Zenei energiavonalak és -változások egy parányi megyében

12.40–13.00 KOSZITS Attila: Nextgeneration Pécs – Populáris zene a baranyai megyeszékhelyen a kilencvenes években: változások, tendenciák, friss áramlatok, új nemzedékek

III. szekció

14.00–14.20 VÁRADI Ferenc: Elgurultak a fényes kövek – Őrségváltás a debreceni rockzenében

14.20–14.40 VIRÁG Zoltán: Az árnyak vándorlása és a világok kizökkenése-helyrebillenése – A független zenei színtér korszak-meghatározó szegedi eseményei 1980–2000

14.40–15.00 NÉMETH Tibor: A föld alól, a föld alá – az egri underground rendszerváltás utáni évei

18.00–19.30 Azok a rendszerváltó csibészek – Aki kérdez: Lévai Balázs, akik válaszolnak: Falusi Mariann, Nagy Feró és Németh Alajos

ATEMPO.sk / MTI