Ma online nézhető A Padlás 999. előadása, amely Kaszás Attilával indult útjára

Ma élőben nézhető A Padlás 999. előadása, amely Kaszás Attilával indult útjára

A járványügyi intézkedések szigorítása miatt elmarad A Padlás című musical szombat délutáni előadása a Vígszínházban, de helyette este hét órától online közvetítés keretében láthatják a nézők a Padlás 999-ik előadását a világ bármely pontjáról.

Minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi műve Sztevanovity Dusán ötletéből, Presser Gábor zenéjével és Horváth Péter írói közreműködésével született meg, Marton László rendezésében.

„Sokat változott az időben, hogy mit jelent számomra ez a darab. A felkészülés éve tele volt szorongással: megél-e egy ilyen, puritán zenés játék a hatalmas Vígszínházban? A premiert az emeleti világosító fülkében izgultam végig. Aztán futottam, hogy leérjek a földszintre, mielőtt elnémul a nézőtér. Leértem. És még vagy húsz percig toporogtam szerzőtársaimmal az ügyelőpultnál, míg végül a színészek betereltek a színpadra. Felülmúlhatatlan érzés volt. Angyal szállt el A padlás fölött. És azóta is itt kering” - meséli Sztevanovity Dusán.

A Vígszínházban 1988. január 29-én mutatták be a darabot, ahol a rádiós szerepében a felvidéki Kaszás Attilát láthattuk.

 

 

Az elmúlt évtizedek töretlen sikerét látva azt gondolhatnánk, az első perctől fogva kiemelt körülmények között készült A padlás, pedig az indulás közel sem volt ideális.

“A színház épp kutyaszorítóba került, nem kaptunk meg egy aktuális dotációt, a díszlet csupa korábban használt bútorból, kacatból állt, s így tökéletes, de Fehér Miklós díszlettervezőnek esélye sem volt, hogy bármi mást is kigondoljon. Neki is - akárcsak Jánoskúti Mártának a jelmezekre - fillérek jutottak. A zenét is egyedül játszottam fel, zenészekre sem jutott pénz. Egészen más okból, az előttünk készülő darab csúszása miatt a nagyszínpad helyett a Házi Színpadon kellett próbálni, néhány léc és vásznak jelezték a díszleteket, a színészeknek vigyázniuk kellett, hova lépnek, nehogy még baleset is legyen. Minden előjel erősen billegett.

A premier éjszakáján Dusán, Horváth Péter és én - a szerzők - megköszöntük Marton munkáját, s ő azt mondta, “gyerekek, ez egy emlékezetes nap, ez a darab egy kincs”.

De azt nem hinném, hogy bármelyikünk is gondolta volna, hogy a Víg több, mint egymillió jegyet ad majd el, és lesz egy 999. A padlás előadás. Nagyon rossz, hogy Marton László ezt már nem láthatja” - emeli ki Presser Gábor.

A darab nyers változatát Dusán írta, a most játszott szövegkönyv azonban Horváth Péter segítségével nyerte el végleges formáját. „Kétnaponta olvastam fel az elkészült jeleneteket a stábnak, köztük Radnóti Zsuzsának, aki okos tanácsaival segítette a munkámat. Javasoltam néhány új dalt is… Így született, többek közt, a Szilvásgombóc is, bár én eredetileg palacsintát szerettem volna. Dusán zseniálisan változtatta gombócra: "Íme, a Föld…” Szerencsés konstellációban álltak fölöttünk a csillagok.”

A Padlás 999 előadásának élő közvetítése az eSzínházzal együttműködve jön létre.

ATEMPO.sk / Vígszinház
Fotó: Vígszinház