Ünnepi koncerttel készül a Csík zenekar az Akusztik Legendák színpadán

Ünnepi koncerttel készül a Csík zenekar az Akusztik Legendák színpadán

A Csík zenekar immáron 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. A népszerű együttes a nemzeti ünnepen, március 15-én este különleges hangulatot varázsol az M2 Petőfi TV képernyőjére.

A Csík zenekar Kossuth-díjas, részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó magyar együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt három évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt.

A nemzeti ünnep alkalmából több, a forradalomhoz és a szabadságharc szellemiségéhez illeszkedő dallamokkal is készülnek. Ezen felül 2020-ban izgalmas vállalkozásba fogott a zenekar: soha nem adott még ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egy zenekar dalaiból válogatva. Tavaly júniusban rögzítették a kilenc dalt tartalmazó albumot, amelyen az LGT-kompozícióit muzsikálják abban az erős népzenei elemekkel átitatott hangzásvilágban, amely annyira jellemző rájuk.

 

 

"A dal a miénk című lemez többek között abban különbözik más tribute-produkcióktól, hogy a megidézettek is közreműködtek. Az album anyagát 2020 tavasz végén kezdtük összerakni, amikor a koronavírus-járvány első hulláma után már ezt megtehettük együtt. Kicsit finomítottunk néhány korábbi verzión, volt, hogy kicseréltünk egy-egy akkordot, az anyagot pedig élőben játszottuk fel” – mondta Csík János.

Az Akusztik Legendák színpadán Karácsony János James a vendégük, akivel több szerzeményt is előadnak. A koncert egyik különleges pillanata, amikor a Loksi című 1980-as lemezről átemelt Áldd meg a dalt „csíkosított” változatában a kalotaszegi hajnalit a szerző, Karácsony János énekli. A népdal felcsendülésekor az együttes ugyanazokat a harmóniákat játssza, amelyek az eredeti LGT-számban vannak: „Csodálatos együtt muzsikálni azokkal, akiknek a zenéjén felnőttem.” – tette hozzá Csík János. Az Akusztik Legendák koncerten ezen túl még számos LGT-feldolgozással készülnek.

 

 

Akusztik Legendák – Csík zenekar március 14-én 22.00-kor a Petőfi Rádióban, és március 15-én hétfőn 22.10-kor az M2 Petőfi TV-n!

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk / MTVA