Online lesz látható A Kékszakállú herceg vára Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából

Online lesz látható A Kékszakállú herceg vára Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából

A Kékszakállú herceg vára című operaelőadás felvételét vetíti a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából.

 

Az előadás az opera YouTube-csatornáján és Facebook oldalán tekinthető meg március 25-én.

Az előadást Szinetár Miklós rendezte, vezényel Jankó Zsolt. A kékszakállú herceget a nemzetközileg elismert Szabó Bálint játssza, Juditot az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas Meláth Andrea alakítja.

A díszletet és a jelmezeket gróf Bánffy Miklós ősbemutatóra készült tervei alapján rekonstruálták.

 

A kékszakállú herceg vára Bartók Béla egyetlen, egyfelvonásos operája, amelynek szövegkönyvét Balázs Béla írta. Balázs 1910-ben írta meg azonos című misztériumjátékát, amelynek történelmi alapja is volt. Kékszakáll – Gilles de Retz, Gilles de Rais vagy Gilles de Laval néven – valóban élt, akit 1440-ben halálra ítéltek Franciaországban.

Alakját többször feldolgozták, jellemét ettől függően többféleképpen is jellemzik az egyes irodalmi művek. Balázs művében – amit Kodálynak is felajánlott megzenésítésre – a Kékszakállú egy magyar népballada hőseként jelenik meg, amit hangsúlyoz Bartók akkoriban feléledt érdeklődése a magyar népzene iránt, valamint az opera elején elhangzó prózai rész, a regös szövege. Az operát Bartók 1911-ben komponálta, de bemutatását előadhatatlanságra hivatkozva elutasították, így csak hét évvel később, 1918-ban volt a premierje a budapesti Operaházban. A vegyes fogadtatást követően az opera csak az 1938-as felújításon ért el átütő sikert. A darabnak két főszereplője van: a Kékszakállú herceg (bariton vagy basszus) és Judit, az új felesége (szoprán vagy mezzoszoprán).

EZ, ATEMPO.sk / MTI