Kaláka 50 – nézzük újra a jubileumi koncertet sok-sok vendéggel

Kaláka 50 – nézzük újra a jubileumi koncertet sok-sok vendéggel

A Kaláka együttes 1969-es megalakulása óta, azaz már több mint ötven éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével. Mégpedig úgy, ahogy azt Kányádi Sándor fogalmazta meg a legtalálóbban: „kimuzsikálva a Gutenberg óta könyvekbe száműzött versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«”.

 

A Kaláka önazonossága ugyanakkor elképesztő változatossággal párosul: éppen annyi zenei stílusban képes hiteles előadásra, ahány stílusban a kiválasztott versek íródtak, évszázadokon át. Azért a kimondottan az együttesre jellemző megszólalásmód is érvényesül: ezt garantálja a négy énekhang, valamint a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka.

 

Kaláka

 

Harminc album, mintegy ezer dal, és sok-sok ezer Kaláka-koncert tanúskodik erről, határon innen és túl. 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség-díjat vehetett át.

A Kaláka ötvenéves fennállása alkalmából különleges, kétrészes koncertet adott a Müpában. Előbb a Budapest Bár mutatta be a jeles alkalomra készített Kaláka-műsorát, Kiss Tibor, Ferenczi György, Szűcs Krisztián, Németh Juci, Palya Bea, Rutkai Bori és Gryllus Dorka közreműködésével, majd az ünnepelt Kalákától hallhattunk örökzöldjeit, a lehető legautentikusabb módon: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs négyesét „megtoldva” Huzella Péterrel, Major Gáborral és Mikó Istvánnal.

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében zajlott koncertet most visszaidézhetjük a képernyők előtt, április 17-én, szombaton 21.05-ről az M5 csatornán.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk / Müpa
Fotó: Kaláka