A Budapest Jazz Orchestra és Tóth Vera dupla karácsonyi koncertje

Immár harmadik éve ünnepli együtt a Budapest Jazz Orchestra (BJO) és Tóth Vera közösen az advent végét, a karácsonyt. Az idei koncert december 20-án szombaton lesz a fővárosban a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ színháztermében 17 órától és 20 órától.

Az eddig négy stúdióalbumot készített, Artisjus-díjas Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra 2012 decemberében dolgozott először a zenekarral, első koncertjüket a Petőfi Rádió MR2 Akusztik című műsora rögzítette. A közös munka azóta is töretlen, számtalan fellépés volt közösen az elmúlt két évben az ország különböző nagyvárosaiban.

Az ünnepi koncerten Tóth Vera néhány slágere (például a Sorskerék vagy a Nem kell valaki másé) is felcsendül a zenekar tagjainak hangszerelésében, emellett világslágerek is elhangzanak. Az est vendége Mujahid Zoltán énekes. Kollmann Gábor, a Budapest Jazz Orchestra vezetője azt mondta előzetesen, hogy az eddigi évekhez hasonlóan idén is számos újdonsággal készülnek.

A másfél évtized alatt Európa és a világ dzsesszéletének élvonalából, valamint a hazai színtérről is rengetegen léptek fel a Budapest Jazz Orchestrával. Az 1998-ban alakult formáció Magyarország első professzionális big bandje, amely hangzásával az 1920-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva napjainkra a kortárs zene világszinten is elismert szereplővé nőtte ki magát.

A tizenhét tagú big band tagjai közül többen eMeRTon-, illetve Artisjus-díjjal elismert művészek, a BJO számos zenésze tanár is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és más zenei oktatási intézményben.

ATEMPO.sk / MTI