Online koncertekkel és különleges premierrel jönnek a Budapesti Wagner-napok

Élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével várja a nézőket a Budapesti Wagner-napok június 13. és 20. között a Müpa Home online közvetítéssorozat részeként.

A fesztivált nyitó június 13-i koncert Wagner-varázs I. címmel a szerző alkotói terméséből válogat: A nürnbergi mesterdalnokok, a Lohengrin és a Trisztán és Izolda kerülnek terítékre a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek közreműködésével, a Wagner-napokat a Müpa égisze alatt életre hívó és kezdetek óta vezető Fischer Ádám irányításával.

Lohengrin hősnőjét, Elzát a német szoprán, Annette Dasch jeleníti meg, Ortrud a svéd Iréne Theorin hangján kel életre, Telramundot a lengyel basszbariton, Tomasz Konieczny alakítja, míg Parsifal fia, a grál lovag Lohengrin szólamát a dán tenor, Magnus Vigilius énekli. Iréne Theorint ezen az estén nemcsak Ortrudként, de Izoldaként is hallhatja a közönség.

Június 14-én a német bariton, Michael Volle dalestjét hallhatják az érdeklődők. Michael Volle rendszeresen vendégszerepel a londoni Covent Garden, a párizsi Nemzeti Opera, a milanói Scala, a bécsi Staatsoper, a berlini Deutsche Oper és a brüsszeli Théâtre de la Monnaie színpadán. Zongoraművész partnere, az osztrák Helmut Deutsch már számos alkalommal lépett a Müpa pódiumára.

A Wagner-varázs II. című koncerten június 16-án, a szerző két, merőben eltérő műfajú alkotásából látható összeállítás: A bolygó hollandi fontos pillanatai, valamint a Trisztán és Izolda II. felvonása hangzik el olyan énekesek tolmácsolásában, mint a szoprán Catherine Foster és Simone Schneider, a mezzoszoprán Schöck Atala, a tenor Gerhard Siegel és Corby Welch, a basszbariton Albert Dohmen és Tomasz Konieczny. A hangversenyeket Fischer Ádám vezényli.

A Budapesti Wagner-napok A nibelung gyűrűje 2019-ben átalakított koreográfiával és tizenhat órányi vadonatúj mozgóképes anyaggal felújított négy előadásával zárul. A Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott Ring felfrissített változatának HD minőségben rögzített felvételeit június 17. és 20. között első alkalommal közvetíti nyilvánosan a Müpa.

Az ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthető, német nyelven zajló előadásokat magyar - illetve a Müpa angol nyelvű honlapján angol - feliratozással közvetíti a Müpa. A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos YouTube-csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk