Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a Salföldi Dalföld

Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a Salföldi Dalföld

Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a 6. Salföldi Dalföld; a fesztivál komolyzenei, jazz- és népzenei koncertekkel, valamint számos kísérőprogrammal várja a közönséget augusztus 13. és 15. között a Káli-medencei Salföldön. A Fellépők között van többek között Felvidékről Korpás Éva is.

A Salföldi Dalföld küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal és más kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat és a kultúra iránt érdeklődőket.

A három zenei műfajra - komolyzenére, jazzre és népzenére - épülő program gerincét minden évben más-más főtéma adja.

A Bíró-Gombos Alapítvány által hatodszorra megrendezett Salföldi Dalföld idén - a tavalyra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott programot megvalósítva - a Kárpát-medencei és moldvai magyarság zenéjének közös gyökereit és sokszínűségét ünnepli a fesztivál hagyományos műfajain keresztül.

Az anyaország mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről érkező művészek koncertjeinek középpontjában a magyar zene áll, néhány dal erejéig pedig fellép velük egy-egy szlovák, román, szerb, ruszin vendégművész is. Az Őrvidéket a Délibáb táncegyüttes ausztriai magyar néptáncosai képviselik.

Koncertet ad mások mellett Korpás Éva, Andrejszki Judit és Sebestyén Márta, Lukács Miklós, Szalonna és Bandája, a Mörk, a Dresch Quartet, több táncházat is tart a FolkEmbassy Kubinyi Júliával, a Salföldi Dalföld keretében rendezik meg a Balatonfelvidéki Néptáncosok Találkozóját, és idén sem hiányoznak a fesztiválról a délutántól késő estig tartó gyermek- és ifjúsági programok sem.

Az idei kerekasztal-beszélgetések fő témája szintén a magyar nemzeti összetartozás és a közép-európai régió megerősödésének összhangba hozása: kulturális és közéleti szereplők, valamint politikai elemzők vitatják meg a különböző szomszédos országokban élő magyarok sorskérdéseit.

ATEMPO.sk