István, a király különleges feldolgozásban a TV-ben

István, a király különleges feldolgozásban a TV-ben

Nem mindennapi szereposztású darabot örökített meg a közmédia kulturális csatornája az államalapítás nemzeti ünnepére. Az István, a király című előadást a Budapesti Operettszínház feldolgozásában többek között Kocsis Dénes, Dolhai Attila, Polyák Lilla, Gubik Petra, Homonnay Zsolt, Gömöri András Máté, Dancs Annamari, Szabó P. Szilveszter és Földes Tamás szereplésével láthatják a tévénézők az M5-ön augusztus 21-én 21.09-től.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva a közmédia valamennyi csatornája számos programot kínál nézőinek és hallgatóinak a hétvégén, ezek közül is kiemelkedő Szörényi Levente és Bródy János legendás műve, az István, a király rockopera, amelyet az M5 kulturális csatorna tűz műsorára. A népszerű musicalt, amelyen generációk nőttek fel és slágereit minden nemzedék kívülről ismeri, Székely Kriszta rendező 2018-ban vitte színpadra, amelyben új értelmezését kereste a családi viszály klasszikus történetének és egyben új értelmet adott a zenés színháznak.

Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen. Azonban az Operettszínház feldolgozásában a történelmi háttér helyett a mindenkori emberi tényezőkre kerül a hangsúly, olyan alapvető kérdések középpontba állításával, mint hogy milyen eszközöket lehet bevetni a győzelem érdekében, vagy a hatalom mindenekelőtt áll-e.

A közmédia kulturális csatornája 2021. augusztus 21-én 21.09-től mutatja be a zenés darabot, amelynek felvétele a Budapesti Operettszínházban készült.

ATEMPO.sk/MTVA