Kristóf Réka indítja az új sorozatot Komáromban – jön a Classicissimo Kamarazenei Fesztivál

Kristóf Réka indítja az új sorozatot Komáromban – jön a Classicissimo Kamarazenei Fesztivál

Az idén első ízben kerül megrendezésre a Classicissimo Kamarazenei Fesztivál Komáromban. A programsorozat a komáromi Tiszti Pavilonban várja a komolyzene iránt érdeklődőket.

Elsőként a komáromi születésű Kristóf Réka operaénekes áll színpadra, akit sokan a Virtuózok győzteseként ismernek. A Simplicissimus Kamaraegyüttessel adnak közös koncertet turnéjuk keretében.

Réka szülővárosában, majd a gimnázium után közgazdász tanulmányai mellett Dobi-Kiss Veronikánál képezte magát a győri Richter János Konzervatóriumban. Ezt követően Prof. Laki Krisztina és Prof. Thomas Mohr osztályában tanult Brémában, a mesterképzést az August Everding Színiakadémián Prof. Fenna Kügel-Seifriednál végezte operaéneklés szakirányon 2018 júliusában. Tanulmányai során már több szerep megvalósítására volt lehetősége. Énekelte például Juliska szerepét E. Humperdinck híres meseoperájában, a "Jancsi és Juliskában".

2018-ban a Bajor Állami Operaház vendégénekeseként R. Strauss "Rózsalovag" c. operájában a Kalaposnő, Ernst Krenek "A diktátor" c. operájában Charlotte szerepében volt látható. 

A 2018/19-es évadtól Kristóf Réka a Trieri Színház társulati tagja és ott többek között Donna Elvira, Contessa Almaviva, Mimì, Frau Fluth, Hanna Glawari, Poppea, Feldmarschallin szerepében és Poulenc La voix humaine c. egyszemélyes monooperájában látható a színpadon. 2019-ben vendégszerepelt Bregenzben Beethoven  Fideliójában Marzelline szerepében és a szentmargitbányai kőfejtőben Mozart 1. udvarhölgyeként.

Kristóf Réka munkásságában kiemelkedő szerepet kap a régi zene. Bach, Händel, Vivaldi, Albicastro, Hasse, Pergolesi, Telemann szólókantátáinak és oratórikus műveinek rendszeres előadója. Joachim Tschiedel vezetése alatt 2017 őszén a historikus hangszereken játszó Accademia di Monacoval F. X. Sterkel Il Farnace c. operájának címszerepét énekelte az aschaffenburgi színházban. Az előadást a Bajor Rádió is közvetítette. 2021-re Alceste címszerepére kérték fel a Gluck Festspiele keretein belül Nürnbergben.

Az Accademia di Monacoval 2019 elején megjelent "In furore" c. debütáló lemeze, amelyen Antonio Vivaldi és Georg Friedrich Händel motettái hallhatóak. A lemezt a megjelenés évében a Deutsche Schallplattenkritik Klassisches Lied / Vokalrecital kategóriájának díjára nevezték.

A közönség Kristóf Rékát az operaszínpad mellett koncerténekesként is hallhatja. Pályafutása egyik csúcspontjaként szólóestet adott a new yorki Carnegie Hallban 2018 májusában. Visszatérő szólista a MüPa színpadán, ahol 2021 márciusában Várdai István és a Capella Savaria zenekarral együtt látható és hallható. Dal- és koncerténekesként, Kristóf Réka Magyarország vezető karmestereivel és zenekaraival dolgozik együtt. Richard Strauss Négy utolsó dalát mát több ízben hallhatta tőle a hazai közönség.

Kristóf Réka több díjat tudhat magáénak. 2018-ban a Nemzetközi Anton Rubinstein Verseny első helyezettje, a Bundeswettbewerb Gesang finalistája, középdöntőse a Nürnbergi Mesterdalnokok énekversenynek. Egy évvel korábban a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny abszolút győztese. 2017-ben a Richard Wagner Társaság és a Deutsche Bühnenverein ösztöndíjasa volt és elnyerte a Gasteig Musikpreis különdíját.

 

A Classicissimo Kamarazenei Fesztivál keretében szeptemberben három koncertet láthat a közönség.

PROGRAM

Szeptember 1., szerda 19:00
Kristóf Réka és a Simplicissimus Kamaraegyüttes

Szeptember 2., csütörtök 19:00
Szlovák Vonósnégyes

Szeptember 10., péntek 19:00
Hugo Kauder Trio Lakatos Róberttel

EZ, ATEMPO.sk