Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál indul útjára négy országban

A Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál hagyományteremtő jelleggel valósul meg szeptember 21-e és október 4-e között. Célja a Kárpát-medencében élő népek sokszínű zenei kultúrájának, művészeti tevékenységének bemutatása, együttműködésük erősítése a zene területén, valamint ifjú tehetségek felfedezése és támogatása.

„Nagy feladat és egyúttal öröm is számunkra, hogy a művészek több zenei helyszínen, Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján és a Felvidéken is a közönség elé léphetnek, és azt is nagy lehetőségnek érezzük, hogy a Kárpát-medencei népek muzsikái egymás mellett, ugyanazon zenei fesztivál keretén belül csendülhetnek fel.” - írja Bonnyai Apolka zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nemes erőt ad a zene a Kárpát-medencei népek sorközösségének, megmutatva a világnak az itt született zeneszerzők, előadóművészek, zenetudósok és alkotói közösségek kultúrateremtő erőfeszítéseit és nagyságát.

„Hitvallásunk, hogy a zene áthatol olyan falakon is, amelyek elsőként áthatolhatatlannak tűnnek, közelebb visz egymáshoz embereket, közösségeket, kultúrákat, megtermékenyítő erejével építi és ápolja a páratlan Kárpát-medencei kultúrát, élhetővé és zengővé teszi a hagyományokat, kiáradó szépségével elsimítja a félreértéseket, a békétlenségek helyébe békét, együttmunkálkodást, az örök Jóba vetett hitet és megnyugvást hoz.” - olvasható a fesztivál honlapján.

Az egyes koncertek egymás utáni napokon, de a Kárpát-medence különböző városaiban kerülnek megrendezésre: Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szabadkán, Pozsonyban, Ungváron és Kolozsváron.

A fellépők között van a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, Lugosi Dániel Ali klarinétművész (a Virtuózok győztese), Berecz Mihály, Balázs János, Eckhardt Gábor, Bonnyai Apolka, Balog József zongoraművészek, a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Haydn Barytontrio Budapest, az Accord Quartet, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin hegedűművészek és fiuk, Kelemen Gáspár, valamint Pál István „Szalonna” és Bandája is.

A fesztivál keretén belül mesterkurzust tart Kőrösiné Belák Erzsébet a Pozsonyi Konzervatórium és Eckhardt Gábor a Szabadkai Zeneiskolában.

Zenetudományi konferenciát rendeznek Debrecenben, ahol többek között Józsa Mónika, karnagy, ének-zenetanár tart előadást Kodály nyomában a Felvidéken címmel, valamint Kusz Veronika Dohnányi Ernő és Pozsony címmel mesél a világhírű zeneszerzőről.

2021. szeptember 21. és 23. között a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban pedig sor kerül a Kárpát-medencei Nemzetközi Zongoraversenyre is.

RÉSZLETES PROGRAM

EZ, ATEMPO.sk