Szerelmi álmok – a 210 éve született Liszt Ferencről láthatunk filmet a tévében Sinkovits Imrével

Szerelmi álmok – film a 210 éve született Liszt Ferencről Sinkovits Imrével a tévében

210 éve született a 19. század egyetlen, világszerte ismert magyar zeneszerzője, Liszt Ferenc, akinek legnépszerűbb kompozíciói közé tartoznak a Liebesträume címen ismert noktürnök. A szerzeménnyel azonos, Szerelmi álmok című kétrészes romantikus filmet a világhírű művész születésének évfordulóján, október 22-én, pénteken este 21.00 órától vetíti az M5 kulturális csatorna.

Liszt Ferenc egyedi játékával és kompozícióival kora egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze, újító zeneszerzője lett, de kiváló karmester is volt. Bár 1823-ban elhagyta hazáját, mégis hűséges maradt élete végéig Magyarországhoz: koncertjei bevételével támogatta a pesti árvízkárosultakat, a Nemzeti Színházat és egy Pesten felállítandó nemzeti konzervatórium ügyét is.

 

 

Az M5 kulturális csatornán október 22-én, pénteken - Liszt születésének 210. évfordulóján - a zeneszerző életének egy-egy jelenetével ismerkedhetünk meg az 1970-es Szerelmi álmok című kétrészes történelmi filmdrámában. A párizsi és oroszországi évek fontos eseményei, valamint európai körútja és impresszáriója, Gaetano Belloni is megelevenednek a magyar-szovjet koprodukcióban. Megtudhatjuk, kik voltak a zeneszerző szerelmei és alkotásai születésének körülményeit is megismerhetjük, így a Szent Erzsébet legendája vagy a Koronázási mise című művek hátterét.

A film érdekessége, hogy a Liszt-műveket Cziffra György, a Chopin- és Beethoven-műveket Szvjatoszlav Richter játsszák, a főszereplőt a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Sinkovits Imre formálja meg. A romantikus, életrajzi drámát digitálisan felújított változatban tűzi műsorára az M5 csatorna.

ATEMPO.sk / MTVA