40 éves az Edda Művek - születésnapi koncert Komáromban is

Edda Művek

Negyvenedik születésnapját koncertekkel ünnepli az Edda Művek, Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara. Április 7-én Komáromban a sportcsarnokban találkozhatunk velük, majd április 11-én a Papp László Budapest Sportarénában adnak nagyszabású koncertet.

Az Edda Művek 1974-ben a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatóiból verbuválódott, első fellépéseit az egyetem kollégiumában tartotta. A felállás 1996 óta változatlan: Pataky Attila (ének, szövegek), Gömöry Zsolt (billentyűs hangszerek, zenék, vokál), Alapi István (gitárok, zenék, vokál), Kicska László (basszusgitár) és Hetényi Zoltán (dob).

A magyar rock történetének egyik legsikeresebb csapata 2012-ben jelentkezett legutóbb stúdióalbummal; az Inog a világ című anyag a koncertlemezeket és a válogatásokat is számítva a 31. volt a sorban.

A Miskolcról indult Edda a nyolcvanas évek legelejétől tett szert országos hírnévre: Slamovits István gitáros és dalszerző ötletei meghatározták a csapat stílusát, amely Pataky karizmatikus előadásmódjával és szövegeivel lett teljes. Az első három nagylemez 1981 és 1983 között azonnal több százezres példányszámban fogyott, olyan hatalmas slágerek születtek, mint a Minden sarkon álltam már, a Kölyköd voltam, az Érzés, az Álmodtam egy világot vagy A Hűtlen.

A nyolcvanas évek közepétől időnként átalakuló felállásban, immár Gömöry Zolt billentyűssel, zeneszerzővel dolgozó Edda Művek folytatta a sikerszériát: A kör, az Éjjel érkezem, a Fohász, a Gyere őrült, a Mi vagyunk a rock, a Szélvihar, a Szellemvilág, az Utolsó érintés, az Elérlek egyszer egyaránt nagy siker volt. A zenekar történetét egy tragédia árnyékolta be: Kun Péter fiatal gitáros máig tisztázatlan körülmények között szenvedett balesetet. Az immár csaknem két évtizede változatlan felállást Alapi István gitáros visszatérése és Kicska László basszusgitáros, végül Hetényi Zoltán dobos csatlakozása tette teljessé

Az Edda Művek több mint ötmillió albumot adott el, ezek közül 28 arany, 4 platina, 2 gyémántlemez lett. A zenekart szakmai díjakkal, polgári kitüntetésekkel is elismerték, fesztiválok nagyszínpadain játszottak.

 

 

ATEMPO.sk / MTI